Посвещават ”Хъшове” на Чочо Попйорданов

08.05.2013 13:30 | Видян 2832 пъти

Посвещават ”Хъшове” на Чочо Попйорданов

Народният театър спусна черно знаме в памет на Чочо Попйорданов, пише dir.bg. В 11 часа започна прощаването с обичания актьор. След поклонението ковчегът с тялото ще бъде пренесен в църквата „Свети Георги Победоносец” за опелото, предвидено за 14,30 ч.

Двата храма – на театъра и божият, бяха местата, където Петър Попйорданов постигаше мир със себе си. В седмиците преди фаталния инцидент на Боянските гробища Чочо се подготвяше отново да влезе в ролята на Македонски в „Хъшове”. Образът в спектакъла на Александър Морфов беше последното му голямо постижение на сцената и на 24 май предстоеше среща №200 на публиката с вазовите герои.

Юбилейното представление ще бъде изиграно с мисъл за Чочо, защото трупата го посвещава на него. В образа на Македонски ще видим Деян Донков, а сред останалите добре познати хъшове са Валери Йорданов (Бръчков), Руси Чанев (Странджата), Валентин Ганев (Владиков), Валентин Танев (Хаджията). Христо Мутафчиев, който изигра Дерибеев и изпя песента на Влатко Стефановски „Бел кон”, преди да получи инсулт, също има желание да се включи в юбилейния спектакъл.

„Хъшове” влезе в афиша на Народния театър преди девет години и оттогава е сред неизменните хитове.

„Искахме да покажем себе си. Това сме ние самите. Това е наша изповед, подписваме се под всяка дума и всеки жест в представлението, чието мото е „Само смъртта може да осмисли живота ни”, разсъждаваше Морфов, когато представлението излезе на сцена. Тогава режисьорът не скри, че е посветил спектакъла си на днешните български младежи, които живеят на различни места по света и нощем плачат и въздишат за България.

Снимка: Facebook

 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Няма коментари към тази новина !