Четири лапи предаде подписка в Брюксел

31.01.2013 13:45 | Видян 1950 пъти

Четири лапи предаде подписка в Брюксел

Вчера представители на международната организация за защита на животните „Четири лапи” и други водещи организации се срещнаха с еврокомисаря по здравеопазване и защита на потребителите Тонио Борг, за да призоват за прекратяване изпитването на козметика върху животни в Европа.

Петиция с над 100 000 подписа бе предадена на комисар Борг, заедно с видеоклипове на звезди като китариста Браян Мей и актрисите Джени Сийгроув и Джоана Пейдж, в които те изразяват своята съпричастност.

Приятели на животните от Германия, Австрия, Холандия и Великобритания се обявиха в подкрепа на кампанията, като изпратиха хиляди видеопослания. Петицията до еврокомисаря е част от кампанията на „Четири лапи” под надслов „Да кажем СБОГОМ на изпитваната върху животни козметика!”

„Убеден съм, че забраната трябва да влезе в сила през март 2013 г., затова няма да предлагам нейното отлагане или отменяне”, заяви Тонио Борг по време на срещата.

„Четири лапи” с радост съобщава, че след срещата с Тонио Борг предложената забрана за продажба на козметика, изпитвана върху животни, ще влезе в сила на 11 март 2013 г., както бе обещано преди повече от десетилетие.

„Много сме щастливи, че се срещнахме с еврокомисаря Борг, за да потвърдим позицията му, че забраната трябва да влезе с пълна сила на 11 март”, отбеляза Мари-Клеър Макинтош, ръководител отдел Лабораторни животни към „Четири лапи”.

„Новината е много положителна и бележи важна стъпка напред към прекратяването изпитването на козметика върху животни в световен мащаб. Остават само няколко седмици до този исторически ден, в който страданието на животните в името на козметичните продукти ще свърши”.

Срокът март 2013 г. бележи последната фаза от тази дълго чакана пълна забрана. Изпитването на козметика върху животни беше забранено в рамките на ЕС на 11 март 2009 г. Компаниите обаче продължават да изпробват съставките си извън ЕС и да ги внасят за продажба.

Това също следва да бъде забранено през март 2013 г., но притесненията, че алтернативните методи все още не са достъпна възможност, оказаха натиск върху ЕС да промени или отложи забраната с няколко години.

В много държави извън ЕС няма почти никакви регулации за експериментите с животни, а броят на животните, страдащи при опити, трудно може да бъде установен.

По приблизителни сметки на Европейската комисия близо 27 000 животни годишно могат да бъдат спасени, ако забраната бъде наложена.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Бащата и братът на Ергенката Надежда...

Бащата на Надежда Вишева, която стана финалистка в...

Отиде си най-старата жена в Гърция,...

Най-възрастната жена в Гърция е починала на 119-годишна...

Няма коментари към тази новина !