На 13 април отново ще тръпнем за края на света

02.01.2013 16:45 | Видян 3080 пъти

На 13 април отново ще тръпнем за края на света

Въпреки че обявената за края на света 2012 г. вече е в историята, има за какво да се безпокоим и през новата 2013 г., пише "Дойче веле". Очаква се през годината край планетата ни да профучат две комети и два астероида. Въпреки това, учените са единодушни, че и този път край на света няма да има. Още на десети януари считаният за един от най-опасните космически обекти – астероидът Апофис ще премине покрай Земята. Разстоянието до него в момента е достатъчно голямо, за да не се притесняваме от сблъсък – 15 милиона километра. Въпреки това нареченият на египетски бог на мрака 300-метров астероид ще бъде изкъсо следен от астрономите, защото все още има опасност да се приближи застрашително близо. Точно на петък, 13 април, астероидът ще премине най-близо край планетата ни – 30 000 километра – по-близо до повърхността на планетата от повечето сателити. Въпреки това изчисленията показват, че сблъсък няма да има. Едва след седем години е възможно Апофис да се сблъска със Земята. Вероятността е 1 към 100 000. Евентуален сблъсък би имал опустошителни последици за Земята.

Друг астероид ще се приближи на 24 000 километра от планетата ни. Това е малкият астероид 2012 DA14. Той е голям около 40 метра и дори да падне на Земята, ще образува само малък кратер. И то при положение че е от метал. Ако е съставен от порьозни материали, ще се разпадне на съставните си части още в земната атмосфера.

И прелитащи наблизо комети можем да очакваме през 2013 г. На 10 март кометата Панстарс ще прелети най-близо до Слънцето и ще се приближи до Земята повече от Меркурий. След това ще се отправи към съзвездията Риба и Андромеда. В края на 2013 година още една комета ще прелети над нашата планета. Откритата през миналия септември комета ISON ще прелети на 28 ноември 2013 на два милиона километра от Слънцето и ще отдели значително количество светлина. Хората ще могат да я наблюдават по време на Коледа в ясното нощно небе. При положение, че леденият къс оцелее след близостта си със Слънцето.

През 2013 година няма да има много сериозни слънчеви и лунни затъмнения. На 25 април ще има лунно затъмнение, но само един процент от лунната повърхност ще бъде затъмнен. Това лунно затъмнение ще могат да наблюдават хората в Европа, Африка, големи части от Азия и Австралия. Любителите астрономи в Австралия и Индонезия могат да наблюдават слънчево затъмнение на 9 и 10 май 2013 година, но то няма да е пълно. На 3 ноември обаче ще има пълно слънчево затъмнение. Единственото за 2013 година.

Източник: Блиц

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Орлин Горанов с тур за 50 г. на сцената

"Гледам се в огледалото и мисля колко безпощадно лети...

Villa Gug in Aalborg, Denmark: Фото...

Villa Gug in Aalborg, Denmark: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !