Истинскта история на Коледа и нейния дядо

24.12.2012 10:00 | Видян 4162 пъти | Гласували 1

Истинскта история на Коледа и нейния дядо

Преди няколко месеца описахме онова, което се знае за живота на създателя на българската история Паисий Хилендарски и се оказа, че много повече всъщност не се знае за неговата лична история. По сходен начин стоят нещата и с Дядо Коледа. Именно от него започваме разказа за истинската история на празника, какъвто го правим в момента.

Ако попитате някой бизнесмен, той ще ви представи Дядо Коледа като най-големия дистрибутор на играчки в света. Всъщност оригиналният човек, вдъхновил образа от рекламите и украшенията за празника няма нищо общо с тази работа. Той е бил роден някъде около 270 година след Рождество Христово. Бил е епископ на Мира – град, който в момента се намира на територията на Турция.

Нещо, което северните страни не щат и да чуят. Както ще изясним в следващите епизоди, Канада издаде паспорт на Дядо Коледа, а най-много писма за подаръци, отправени към него получават във Финландия.

Истината обаче е, че добрият старец на практика е турчин, средиземноморец и изобщо никога не е и стъпвал на Северния полюс,

където мнозина предполагат, че е домът му. Заслугата на Свети Николай, за да бъде канонизиран е неговата благотворителност. Така че никак не е случаен, макар малцина да го съзнават, изборът точно по Коледните празници мнозина да помагат на хората в нужда.

Как бил запомнен 18 века по-късно светецът - първообраз на Дядо Коледа? Той имал навика да оставя по монета в оставените пред входовете на къщите от епархията му детски обувки. Правел го посред нощите.

Така никой не разбирал откъде са се взели паричките и се появила легендата за приказния герой, който столетия по-късно е маркетингово развит в дистрибутор на играчки.   

Цялата тази история от зората на християнството е щяла да бъде напълно забравена, ако не били холандците. Незнайно как преданията за добрия епископ стигнали до тяхната твърде отдалечена от Турция държава. Така била създадена приказката за Синтерклаас.

Тя разказва за епископ, който пътува от къща на къща, за да зарадва децата на 5 декември. С навлизането на нидерландските търговци в цяла Европа и в Новия свят – все пак те основават Ню Йорк под името Нови Амстердам. Историята е съживена зад океана през 1773 г. от вестник през 1773 г.

Легендата е доразвита през 1809 г. в книгата История на Ню Йорк. В нея Уошингтън Ървинг първи описва голямата брада. И за първи път споменава за влизането през комина, което е едно от клишетата за Дядо Коледа. В историята, описана от Ървинг обаче има нещо, което звучи политически некоректно днес – според автора Дядката е заклет пушач с лула.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Не пуснаха Устата да снима на Радецки

Само за ден песента ,,Jackpot-a или БОТЕВ‘‘ предизвика...

Попътен вятър: Фото на деня

Попътен вятър: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !