Зелен Октопод върти милиони

22.11.2012 14:15 | Видян 2358 пъти | Гласували 1

Зелен Октопод върти милиони

На нарочна пресконференция вчера сдружение Екопрограма разкри удивителната схема на вече обозначения преди месеци в медиите Зелен Октопод. Оказва се, че той действа 13 години при четири прлавителства, научи Супер 19'.

През 1999 година, по време на правителството на Костов, за директор на Природен парк Витоша, е назначен роденият в Кърджали Тома Белев. Така той става виден еколог, председател на частното екологично сдружение Зелени Балкани, впоследствие става председател и на Асоциация на парковете в България, член на партия Зелените и неин кандидат за евродепутат, активист на коалиция За да остане природа в България.

В нея участници са съпругата му Весела Кавръкова, представител на WWF за България, съратниците му Симеон Марин, син на вицепрезидента Ангел Марин, Андрей Ковачев, председател на сдружение За земята и бивш съпредседател на партия Зелените, неговата съпруга Катерина Раковска от WWF и Петко Ковачев от партия Зелените и член на коалиция За да остане природа в България.

Дейността им чрез създадените над 50 сдружения и фондации покрива територията на цялата страна, а с участието на Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към Министерството на околната среда и водите се създава възможност пряко да се оказва натиск и да се влияе върху всички съществени инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни, или публични.

Но гвоздеят е Натура 2000. Европейската екологична мрежа е създадена, за да съхрани биоразнообразието на Европа. Научните институти към всяка една държава - членка на Европейския съюз, изработват цялостни правила и норми за съхранението и управлението на природата.

В България против всякакви правила и европейски директиви този процес е възложен на частното екосдружение Зелени Балкани с председател Тома Белев.

За целта чрез Министерството на околната среда и водите са осигурени 3 млн. евро финансиране от датското правителство и са заделени 3 млн. лева от ПУУДОС - предприятие към същото министерство.

Сметката показва, че 3 милиона евро и 3 милиона левам са 9 милиона лева за Зеления Октопод, основан съвсем логично на семейно-приятелски или по народному шуробаджанашки принцип.

Не са поканени да участват нито Българската академия на науките, нито Софийският университет Св. Климент Охридски или други специализирани институции или държавни органи. Това се случва по време на предишното правителство.

Стига се дотам, че вицепрезидентският син Симеон Марин има кабинет на третия етаж на Министерството на околната среда и водите. Много неправителствено наистина!!!

С това сериозно финансиране се развихря голям купон по заснемане и регистриране на зоните за Натура.

Включени са съвсем целенасочено всички подходящи територии за развитие на летен и зимен туризъм, създаване на ветрогенераторни и соларни паркове и места за изграждане на индустриални мощности.

Обхватът на тези зони достига 35%. Целта е тотален контрол върху всички инвестиционни намерения и същевременно усвояване на още средства, защото годишно 8 млн. лева са определени за мониторинг върху зоните за Натура.

Става въпрос за още 8 милиона лева. Тези пари отново се получават от Зелени Балкани. И това е една съвсем малка част от дейността на зеления октопод.

Да не говорим за милионите, получени за определяне на влажни зони край Дунав и покупка на земи край морето в района на Шабла.

Или пък за разселване на бухали, щъркели, лалугери, жаби и други животински видове. Досега никой не е извършвал проверка как са харчени тези пари и тяхната целесъобразност.

Белев е вече в качеството на директор на Природен парк Витоша има възможност безпрепятствено да получава информация от Министерството на земеделието и храните, към което е паркът, и от Министерството на околната среда и водите за всички вътрешни и международни програми в областта на биоразнообразието.

Интересно е, че при Тройната коалиция, с която Марин, разбира се, няма общо, освен бюджетът, който е по 200 хил. лв. годишно, са получени безвъзмездни средства от бившeто Министерство на държавната администрация в размер на 578 хил. лв. Те са за повишаване на административния капацитет на парковете.

Отчетени са като срещи, събития, семинари, доклади, командировки. От 2010-а се усвояват 2 млн. лв., получени от Министерството на околната среда и водите за запазване на биоразнообразието на Витоша и изграждане на екопътеки, заслони и друга туристическа инфраструктура. Още 1 290 000 лв. са отпуснати от същото министерство за подобни дейности.

Тези огромни суми въобще не се виждат вложени при трагичното състояние на природния парк. Обичайната гледка е занемарени пътеки, липса на указателни табели, никакви тоалетни, да не говорим за кошчета за боклук.

Това може да го види всеки, който все още има навика да се разхожда на Витоша. Някои места приличат на лунни пейзажи – голямо опазване на природата е падало.

Резултат от безхаберието е и смъртта на 5-ма души, при това на едно и също място - Боянския водопад. Има и над 60 ранени на същото място. Мрачната статистика продължава и с ежегодните по 160 инцидента в ски зоните – всичко това отчетено от Българския червен кръст.

Десетки са незаконните обекти, включително лифтове, изградени може би в името на опазването природния парк. Въпреки че вече има издадени заповеди за премахване на някои от тях от дирекция Контрол по строителството към Столична община, по време на управлението на Белев не се изпълняват дори разпорежданията на съда.

А хиляди дървета паднаха в жертва на строежите на къщи на олигарси в полите на Витоша. През 2001 година, отново при директора Белев, епидемия от корояд, вместо да се ограничи на 60 хектара, обхвана 550 хектара гора на Витоша, пише Супер 19'.

Пак там пламна и големият пожар на Витоша, понеже не се намери време 11 години да бъдат изчистени следите от бедствието.

Важно е да се отбележи, че и на изпроводяк около напускането на Белев от парка отново тръгна корояд на Витоша, но за него никой не се загрижи.

Много е интересно да се види правителствени ли са всъщност някои неправителствени организации?

Що се отнася до Ангел Марин, човекът, помилвал десетки престъпници, в това число убийци, като се оказа, че 1/3 от тях отново са извършили престъпления, беше вице на Георги Първанов, който ще остане в екологичната история с архара.

Вестник 19 минути беше първият и почти единственият всекидневник в България, който през 2008 г. писа по тази история.

Оказва се, че във всички министерства, които управляват еврофондове експертите са от кръга на Зеления Октопод. Защо е така?

За да се реализира една инвестиция, трябва да се направи екологична оценка. Проблемите започват, ако инвеститорът не попадне на точната фирма, зад която стои определена природозащитна организация. Реално срещу 50 лева държавна такса за завеждане на дело всяка неправителствена организация може да спре проект за стотици милиони евро.
Делото се влачи поне две години, което често обезсмисля или проваля проектите.

Само делата, заведени от Коалиция За да остане природа в България, са над 100. Иначе дейността на тази организация с идеална цел се наблюдава от ОЛАФ заради сигнали по усвояването на 30 млн. евро, както изнесе друга екоорганицзация и медиите.

Освен частните, страдат и национални проекти. Един от най-показателните примери за функционирането на Зеления октопод у нас е изграждането на прословутия тунел за мечки на границата с Гърция. По думите на строителния министър по онова време Росен Плевнелиев то е забавило проекта за магистрала Струма с 2 години и е струвало 50-60 млн. евро. През този тунел, пак според думите на Плевнелиев, животно не е минало.

Въпреки това е направена екологична оценка, в която са се доказвали броят на мечки и зайци в района, както и връзката, която те правят помежду си от едно леговище до друго. В същото време, по тези оперативни програми, които финансират магистралите, не се одобряват проекти, свързани с достъпността на хората до населените места, в които живеят.

Ако вземем за база стойността на тунела при ГКПП-Илинден- 50 милиона евро, това означава, че прокарването на тези трасета струва 5 млн. евро на мечка.

Главните действащи лица и изпълнители са описани в econews.bg. По ос 2 на постоянната работна група на комитета по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони се усвояват средства за екоземеделие. Постоянната работна група е председателствана от Росен Василев, председател на фондация Биоразнообразие - част от групата Зелени Балкани.

Вътре в нея има представители на няколко сдружения от Зелени Балкани, начело с Българско дружество за защита на птиците и представител Милена Дикова. Бившата служителка на Министерството на земеделието, която менажираше ос 2 - Вяра Стефанова сега е национален координатор в същото това Българско дружество за защита на птиците. Много мирише на конфликт на интереси и всички тези връзки трябва да бъдат разследвани от съответните органи.

В Комитета по наблюдение на Оперативна програма Транспорт е Даниел Попов, активист на „зелените” в следните организации: За да остане природа в България, Информационен и учебен център по екология, Коалиция България без цианиди. Той е един от авторите на доклада за Пирин преди години. Даниел Попов заема възлова позиция, от която би могъл да предявява претенции за защита на биоразнообразието спрямо строящите се магистрали и да дава възможност на определени зелени октоподчета да консултират изпълнителнителите чрез различни хватки. Не е тайна, че пътното строителство е бизнес №1 у нас.

Зелени Балкани имат НПО-представител в Оперативна програма Регионално развитие. По неофициална информация това е един от идеолозите на зелените - Петко Ковачев.

Там са всички проекти, свързани с воден цикъл, градска инфраструктура и възстановяване и най-вече, ориентирани са към парите за енергийна ефективност, които ще влязат в България за 2014-2020 г.

В Оперативна програма Околна среда зелените се представляват от Катерина Раковска, съпруга на лидера на ПП Зелените Андрей Ковачев.

Странно защо ли всички средства на ос 3 биоразнообразие, вместо да се дадат на НПО и на общините, са прехвърлени в държавни структури на МОСВ и ИАГ, където зелените имат роднини и патньори - например отклоняваха се към парк Витоша, докато му беше шеф Тома Белев.

Зелените имат излъчени представители и в Оперативна програма човешки ресурси в Министерството на труда и социалната политика. Интересното е, че всички преставители са излъчени само и единствено от платформата Блулинк на Петко Ковачев, Андрей Ковачев и Тома Белев.

Когато стане дума за евромилиони в България, се стига и до споменатия вече ОЛАФ. Известно е писмо на Марко Пекорадо, който е ръководител на отдел Подбор на разследвания в Европейската служба за борба с измамите.

Искането е във връзка с информация за потенциално двойно финансиране на едни и същи задача - териториален анализ на национален парк Витоша, изпълнявани по два различни проекта от дирекцията на парка - проект 0574R2  PERIURBAN INTERREG IVC, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие, както и по проект Публично-частно партньорство – в услуга на хората и природата, съфинансиран от Европейски социален фонд.

ОЛАФ призовава в специално писмо националните власти на България да  разследват потенциалните нерегламентирани плащания в изпълнението на съфинансираните  дейности и да предприемат  финансови мерки, които те мислят че са подходящи, за  да защитават  бюджета на Европейския съюз.

През 2005 г., съгласно изискванията на Дирекцията на Природен парк Витоша, бе създаден План за управление на Природен парк Витоша.

Този стратегически документ бе финансиран от държавния бюджет на България и бе предоставен на Дирекцията на Природен парк Витоша за изпълнение. Планът за управление съдържа подробен ТЕРИТОРИАЛЕН АНАЛИЗ НА ПРИРОДЕН ПАРК ВИТОША.
2. Проектът 0574R2 PERIURBAN - INTERREG IVC – ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ НА СТОЛИЧНИТЕ И ПЕРИФЕРНИТЕ ГРАДСКИ ПРИРОДНИ ПРОСТРАНСТВА бе изпълнен през 2010 г. и  бе направен териториален анализ от външен изпълнител. Анализът не добавя нищо ново към съществуващите данни и изцяло се основава на териториалния анализ на плана за управлението на парка.

След всичко казано дотук става ясно защо избухнаха „спонтанните” протести на Орлов мост. Ами заради факта, че Тома Белев един слънчев ден се оказа, че вече не е директор на Витоша. Което сигурно се е оказало доста неприятна новина, пише още Супер 19'.

Интересно беше, че докато се викаше срещу евентуалното сечене на дървета на Витоша, на 10 минути пеша от Орлов мост – при Телевизионната кула, вместо 40, както бе предварително обявено, заради естакадата бяха отсечени 4 пъти повече дървета...

автор: Супер 19'

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Истинският вярващ винаги уважава...

Той е мюсюлманин, който възстановява християнски...

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

Няма коментари към тази новина !