Диктатурата на кръчмата

09.10.2012 15:15 | Видян 1678 пъти

Диктатурата на кръчмата

Оказва се, че забраната за пушене на цигари в заведенията не е съвсем окончателна - група независими депутати тютюнофили внесе проект за поправка в Закона за здравето. Те твърдят, че имат съмишленици и в групата на ГЕРБ, на които обаче на този етап не им било удобно да излязат на светло.

Според мен думата "независим" депутат се използва неправилно в парламента. Ако бяха избрани като независими - да. Но те са се отцепили от една или друга парламентарна група, заради която са избрани.

Следователно правилната дума е "отцепници". Тя по-точно предава техния двусмислен и двудоходен статут, който ги прави много подходящи за онези нелицеприятни поръчки, с които управляващата партия не желае да си цапа ръцете.

Ако ГЕРБ наистина се кани да отмени забраната за пушенето, по-хитро е да го направи по заобиколен път. Инициативата тръгва от отцепниците. След това тя вероятно ще се подхване от ДПС, които са длъжни да се борят за правата на своя тютюнево-кръчмарски електорат. После лошият пример ще зарази РЗС, „Атака", а защо не и половината БСП. И чак накрая групата на ГЕРБ ще се присъедини от немай-къде.

„Какво да правя, като ми извиват ръцете!" - ще каже накрая Бойко Борисов и ще запали една хавайска пура.

Една подробност - пурите и лулите не причиняват рак на белите дробове, тъй като димът не се гълта. Затова пък те причиняват рак на устната кухина. От това е починал Фройд, който не се разделял с лулата си.

Но да се върнем на парламента и неговата епикриза. В досегашните му състояния
отцепените депутати избираха пътя на социалната критика и народните права - спомнете си светлия пример на Стела Банкова, Минчо Христов, Мария Капон и така нататък. Дори да е лицемерие, това им даваше морално оправдание ,че не си връщат мандатите. Сега обаче „отцепниците" са зарязали всякаква мимикрия и са се превърнали в лобисти на кръчмата.

Да не забравяме, че кръчмарското съсловие е една от най-мощните сили в българското общество. Ние сме страната на алкохолния туризъм. На човек от населението имаме поне пет пъти повече келнери от Дания. Четвъртото съсловие в България отдавна не е журналистиката, а кръчмаристиката.

Тези хора няма да си оставят магарето в калта, те, естествено, ще си купят влияние и вероятно отдавна са го купили. За да подкрепят тютюневата реставрация, патриотичните кръчмари извадиха потресаващи факти за ефекта от забраната на пушенето в заведенията:

Оборотът намалял с 50 на сто, над 6 хиляди души от бранша останали без работа, а прогнозата е за още 30 000 безработни в края на зимата, ако пушенето в заведенията не се разреши отново.

С други думи, ако забраната не бъде отменена, някъде след Нова година икономиката ще катастрофира и правителството ще падне.

Тези числа, разбира се, са напълно изсмукали от пръстите. Но дори и да са верни, всеки сериозен икономист, социолог, педагог би трябвало да каже - чудесно! Богат кръчмар - бедно село.

Едно от проклятията на България е, че хората си харчат парите в кръчмите. И ето че най-сетне забраната на пушенето започна да решава и този проблем.

Вместо да бъдат профукани за алкохол и изцепки, спестените пари ще се похарчат за книги, тетрадки и учебници, за кисело мляко, обувки за децата и така нататък. Това също създава работни места и брутен продукт. То насърчава образованието, местната промишленост и земеделието. Мъжете се връщат по-рано вкъщи, отделят повече внимание на жените и децата си, вдига се раждаемостта. Така че онова, което е бедствие за кръчмарите, обикновено е благодат за нацията.

Невидимата ръка ма кръчмаря явно е хванала за шията и медиите. Изумително е, че за такава благородна кауза, каквато е забраната на пушенето на обществените места, не видяхме никаква пропагандна кампания.

Нито клипове, нито научнопопулярни филми, нито нищо. Истинският проблем изобщо не беше формулиран.

Тъкмо обратното, сутрешните блокове и следобедните будоари се задръстиха от видни привърженици на тютюна, било с папийонки, било с махмурлуци. И те гракнаха, че им се нарушават човешките права. Излезе, че дечицата клети и бременните жени са длъжни да му гълтат тютюна на този подпухнал махмур, за да не му нарушат правата. Един виден социолог дори заяви, че според последните научни данни от цигарите нямало никаква вреда, само полза. Гълтайте, дечица, да пораснете големи!

Ако вече сте пораснали, няма лошо - цигарите предпазвали от алцхаймер.

Което е вярно, вярно е. Всички проучвания показват, че с помощта на цигарите ще избегнете опасностите да доживеете до алцхаймера.

Имаше един брадат виц за надпис над входа на гробищата: „Министерството на здравеопазването ви предупреждаваше...".Това обаче е майтап. Съвсем насериозно аз предлагам пред най-голямото заведение в „Орландовци" да се сложи следната табела: „Със спонсорството на съюза на ресторантьорите".

източник:168 часа

автор: Валери Найденов

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Няма коментари към тази новина !