Българин спечели литературната награда на Би Би Си

03.10.2012 16:30 | Видян 1079 пъти | Гласували 2

Българин спечели литературната награда на Би Би Си

Мирослав Пенков спечели международната награда на Би Би Си за кратък разказ (The BBC Short Story Award 2012)  със своята творба На Изток от Запада, съобщи най-престижната британската медия. Победителят бе обявен на церемония в Лондон, излъчена на живо по Радио 4. Пенков получава 15 000 паунда, а вторият отличен автор – южноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инес, е наградена с 2500 паунда за своя разказ Убежище. Конкурсът на Би Би Си за разказ бе открит тази година по изключение за чуждестранни автори в чест на Олимпийските игри. Догодина той отново ще бъде само за автори, живеещи в Обединеното кралство. Съдиите от журито заявиха, че са били единодушни в избора си за разказа на Пенков за живота в България по време и след Студената война. Според организаторите На Изток от Запада изследва „трудностите за любовта, връзките и идентичността в регион, сполетян от конфликти“.

„Исках за напиша история за онези българи, които бяха отделени от родината ни и които неизбежно ще изгубят, ако вече не са го изгубили, чувство да си българин.Същевременно исках да напиша история за себе си, в чужбина, в Америка и сам в много отношения, с огромен океан между мен и хората, които обичам“, цитира Би Би Си автора.

Членката на журито, писателката и професор по творческо писане Мишел Робъртс заяви, че произведението „амбициозно и успешно обединява личния и политическия живот“.

Десет творби бяха подбрани в тазгодишния списък на номинирани кандидати за наградата вместо обичайните пет. Всички бяха излъчени по Радио 4 през последните две седмици, прочетени от водещи британски актьори.
Пенков ще участва в литературния фестивал в Челтнъм на 7 октомври.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !