Дядо Максим на легло

18.07.2012 15:45 | Видян 1600 пъти

Дядо Максим на легло

Патриарх Максим е прикован към леглото и е почти неподвижен. 97-годишният предводител на Православната ни църква вчера едва успя да стане на крака и да отпразнува именния си ден. Рожденото име на Негово Светейшество е Марин Минков и затова патриархът чества имен ден на Света Марина. Другият му имен ден пък е през януари, когато църквата почита паметта на Свети Максим Изповедник.

Подкрепян от владици, патриархът отиде вчера да се помоли в столичния храм "Света Марина", който се намира на пл. "Света Неделя". Малката църква обаче едва побра десетките граждани, духовници и близки на дядо Максим, които бяха дошли да се помолят за неговото здраве и дълголетие. Вместо него
литургия отслужи Знеполският епископ Йоан.

Дългогодишният шофьор на Негово Светейшество също запали свещичка за здраве на своя шеф, но  остана безмълвен. "Господ здраве да му дава", мълвеше възрастна жена. "Той дядо Максим е корав, като нищо ще в удари стотака", изцепи се пък гражданин на средна възраст, който също бе в двора на храма. 

Истината обаче е, че митрополитите, които жестоко се изпокараха покрай поредния архонтски скандал в църквата, денем и нощем се молят патриархът да не ги изостави още сега. Защото макар и немощен и неспособен да ръководи в момента заседанията на Светия синод, той все пак е като балансьор между различните лобита. Стане ли нещо с дядо Максим, владиците взаимно ще си изскубят брадите, коментират запознати с църковните дела. Единствен Ловчанският митрополит Гавраил обаче лично почете именния ден на патриарха, като присъства на тържествената литургия в софийската църква "Света Марина". По-късно той посетил и Максим и именно тогава патриархът успял да се изправи на крака, за да го приеме като гост.

Максим се вдигна за литургията едва за 10 минути и отново легна.

Той обаче категорично отказвал да го слагат в инвалидна количка, с която би могъл да се движи
с лекота, защото се срамувал да покаже слабост. Останалите владици вчера бяха в епархиите си или отидоха при пловдивския си колега дядо Николай, който пък отслужи литургия в митрополитския храм "Света Марина" в града под тепетата, фактът, че само дядо Гавраил бе забелязан на молитвата в София, доказа, че той е един от най-сериозните претенденти за патриаршеския престол. Той е и един от тримата митрополити от общо 15-те членове на Синода, който не е бил агент на ДС.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Обрат в бокса: Лишават Усик от...

Олександър Усик се превърна в абсолютен световен шампион...

Олександър Усик е абсолютен световен...

Украинецът Олександър Усик е абсолютният световен...

Няма коментари към тази новина !