Дебнат с полиция пушачите от 1 юни

30.05.2012 09:15 | Видян 1306 пъти

Дебнат с полиция пушачите от 1 юни

Само след два дни върлите пушачи ще се превърнат в обществен враг №1. От 1 юни здравните инспектори започват проверки за спазването на тоталната забрана за пушене в закрити обществени места. Те ще влизат в заведения, придружени с полиция.

Всеки нарушител ще бъде приканен да си предостави данните, за да му бъде съставен акт за извършено нарушение, обясни шефът на дирекция Обществено здраве в здравното министерство Димитър Димитров.

В случаите на пушене в училищен двор, например, ще се търси съдействие и от директора на учебното заведение. Глобата за физическо лице, нарушило наредбата, е от 300 до 500 лева за първо нарушение, а за второ - от 500 до 1000 лева.

Ако се установи, че в определен вид заведение целенасочено има противопоставяне на изискванията, ще има проверки и с полиция. Собствениците обаче са длъжни да допуснат контролните органи и без да са придружени от униформени.

Проблемните заведения ще влизат в своеобразен списък, след което ще бъдат посещавани от служители на силовото ведомство.

Около 600 инспектори ще следят дали се спазва забраната за пушене на обществени места, на стадиони по време на спортни изяви, в дворовете на училища, детски градини и дори на тротоарите край тях.

Забраната за пушене трябва да се спазва дори и при частно парти, ако обектът има лиценз за обществено заведение.

Собствениците могат да бъдат санкционирани с два вида глоби. Ако е едноличен търговец - за първо нарушение до 1500 лева, а за второ - от 1500 до 3000 лева.
 
„Дори да има армия контролни органи, невъзможно е до всеки един нарушител, във всеки един момент, във всяко едно заведение да има контрол“, каза Димитров.

На 17 май парламентът окончателно реши да се въведе пълна забрана тютюнопушенето на закрити обществени места. По изключение ще се допуска пушене в обособени помещения в сградите на летищата.

От 1 юни 2012 г. няма да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси, решиха депутати. Забранява се пушенето и на стадиони и спортни обекти, както и в летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви. Имаше идея пушенето да бъде забранено и на спирките на обществения транспорт, но депутатите го отхвърлиха.

Народното събрание забрани тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение.

По изключение ще се допуска пушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата.

Там няма да се разрешава присъствието на лица до 18-годишна възраст. Тези помещения трябва да бъдат отделени с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, да имат вентилационна инсталация и да бъдат ясно обозначени.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

Няма коментари към тази новина !