Бойко повози шефа на Европа на новото метро

26.04.2012 09:00 | Видян 1376 пъти

Бойко повози шефа на Европа на новото метро

„Днес мечтите са реалност“, заяви премиерът Бойко Борисов, който даде старт на новата отсечка на метрото до Цариградско шосе в присъствието на президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той пристигна на летище София буквално минути преди церемонията.
Първият човек в Европа дойде у нас от Румъния, където също похвали северната ни съседка, заявявайки, че вече не може да си представи ЕС без комшиите.

„В мечтите на всички кандидат кметове беше да има подземни буферни паркинги и метро. Щастлив съм, че новото метро тръгва в присъствието на президента на Европейския съвет“, каза Бойко Борисов.
По традиция при тържествени откривания на големи обекти бе отслужен и молебен от отец Ангел Протосингел. Министър-председателят обаче форсира тържествената церемония, отнемайки думата на конферансието, което започна да представя височайшите гости.

„Всички ги познават, затова кметът да говори“, разпореди Борисов.
„2012 г. е годината на метрото. Днес пускаме нови два километра“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й още около 30 000 души ще се възползват от метрото, заради новото разширение, като от площад Св. Неделя до Цариградско шосе ще се стига за 14 минути, а от Люлин до Цариградско шосе - за 23 минути.

„50 нови работни места са създадени по обслужването на новите спирки. Това е проект за пример“, припомни Фандъкова думите на еврокомисаря на регионалното развитие Йоханес Хан и добави: „Метрото е истински пример за екипност. Благодаря на министър- председателя Бойко Борисов, който още като кмет подготви проекта за разширението на столичното метро и като министър-председател даде силна подкрепа за реализацията му. Има един човек, който се превърна в олицетворение на метрото, искам да поздравя инженер Стоян Братоев.“

Херман ван Ромпой от своя страна изрази задоволството си, че е в столицата за откриването на метрото. „Европа е проект на хората, тя е много повече от икономически проект. Европа е реален проект, който може да се види, да се пипне, допълни той. Отличен пример, за всичко което е Европа, е софийското метро“, изтъкна Ромпой. Той подчерта, че е доволен, че ЕС е помогнал за разширението на софийското метро. Повече от 60 млн. евро от кохезионния фонд са усвоени за строежа му. Освен това метрото, по думите на Ромпой, ще помогне за по-чиста околна среда в столицата. То ще направи жителите на столицата още по-привързани към нея, каза президентът на Европейския съвет.
„Има я и тази Европа, която е близо до ежедневните нужди на хората“, посочи Ромпой и поясни. Той поясни, че Европа не е само Европа на договорите и институциите.

След официалните речи дойде време и за най-тържествения момент - прерязването на лентата, който бе съпровождан от филмова музика.
След това премиерът и гостите разгледаха паркинга и се повозиха на новото метро до другата нова спирка в Младост 3.

Припомняме, че в момента новата отсечка и увеличеният пътникопоток няма да доведат и до увеличаване на мотрисите, обслужващи метрото. Нови влакове се очакват през есента. Също така предстои да бъде завършена инфраструктурата около спирката в Младост 3, за която явно не е имало време предвид факта, че откриването трябваше да съвпадне с визитата на Ромпой.

 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Няма коментари към тази новина !