Преброяване на кучетата в София

06.04.2012 09:00 | Видян 1820 пъти

Преброяване на кучетата в София

“Реалният брой на кучетата в София трябваше да е намалял с  4000 през 2011г., но си остава без промяна по много причини. Една от тях е фактът, че от градове като Перник, Самоков и други общински центрове в Западна България с бусове карат цели глутници и ги пускат на воля като свободно скитащи.

Приканваме гражданите да сигнализират в съответните организации, когато забележат подобни неща и да съдействат за отстраняването на проблема. Защото се случва наведнъж да ни пуснат по 40 “посланици” в София”, разаказаха на среща с Йорданка Фандъкова представители на най-голямата европейска мрежа “Четири лапи”.

С нейно съдействие и с това на други световни експерти ще бъде проведено спешно преброяване на кучатата в милионния град, договори се кметът. Ще се използват еврокритериите и тези на Българската академия на науките.

Това ще позволи регистрация на животните, която в момента изостава. На тази база пък спешно ще се извърши и кастрация, както и настаняване на опасните животни в приюти. Международните експерти обещаха да обучат т.нар. ловци на кучета. А също и хора, които да извършват ефективно кастрация, защото недобре свършената работа в тази посока е сред основните фактори, които ни пречат в момента.
През следващите месеци ще започнат и няколко кампании, за да бъде веднъж завинаги решен проблемът, който гнети софиянци през последните 20 години.

Международните експерти препоръчват кампания за осиновяването на кучета, но и отглеждането им в домашни условия, а не на улицата. Защото грижата е истинска, само ако е пълноценна.
При положение, че всичко това се реализира, по оценки на екологичната организация, базирана във Виена, където проблем с бездомните кучета няма, София ще може за три години да си отдъхне от проблема с около 10 000 безпризорни животни, които в момента заплашват спокойствието на гражданите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Няма коментари към тази новина !