Твърдото Не за Шеврон остава

03.02.2012 13:45 | Видян 1030 пъти

Твърдото Не за Шеврон остава

ГЕРБ остава на твърдата си позиция, че трябва да има забрана за добива и проучването на шистов газ в България. Това обяви зам.-шефът на групата на ГЕРБ Валентин Николов, часове след като част от Синята коалиция внесе проект за падане на мораториума върху дейността.

Бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов заяви, че е получил становище от БАН, според което е неразумно България да изпусне шанса за добив на шистов газ.
На 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване или сходни техники. Това стана, след като заради масовите протести Министерски съвет оттегли решението си за договор с американската компания Шеврон.

Евентуалните проучвателни сондажи, според БАН, по същество не се различават от традиционните методи за търсене на нефт и газ.

БСП веднага контраатакува искането на сините. Червеният депутат Георги Божинов обвини Костов в еклектични изказвания. Божинов обясни, че гласуваната от парламента забрана важи само за метода на хидравлично разбиване. „Това е единствения начин за добив на шистов газ у нас, но не и за проучвания“, стана ясно от думите му. Божинов призова да се дават държавни пари за проучвания.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мария Бакалова за методичното...

Когато става въпрос за популяризиране на нов филм, много...

Марката за дрехи Лакост е създадена...

Знаете ли, че "LACOSTE" се ражда заради шегата на един...

Няма коментари към тази новина !