Уникално: Данчо Йовчев на 6-а поредна олимпиада!

12.01.2012 09:00 | Видян 2157 пъти

Уникално: Данчо Йовчев на 6-а поредна олимпиада!

Живата легенда на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев спечели квота за Лондон 2012 и правото да участва на рекордна шеста поредна олимпиада.
Късно онази вечер, малко повече от месец преди да стане на 39 години (той е роден на 24 февруари 1973 г.), 4-кратният световен шампион постигна общ сбор в многобоя от 82,698 точки в квалификациите в английската столица.

Джобният пловдивчанин  попадна сред първите 30, които взимат квоти от последната олимпийска пресявка. Данчо получи най-висока оценка на прескок – 14,966 точки, а на халки бе оценен с 14,600 точки. На останалите уреди оценките му бяха 13,225 точки на висилка, 13,233 точки на успоредка, 13,833 точки на земя и 12,841 точки на кон с гривни. След съчетанията на гимнастиците от първия поток той заемаше 13-о място, но пред него имаше трима французи и двама холандци. По регламент всяка страна има право само на една квота.

”Класирането ми за Лондон има огромно значение за оцеляването на федерацията по спортна гимнастика”, заяви Данчо, който е президент на БФСГ.
Въпреки четирите си световни титли, той така и не успя да спечели златен медал от олимпийски игри. На игрите в Атина през 2004 г. Йовчев заслужи олимпийската титла на халки, но бе ощетен от съдиите и тя отиде при представителя на домакините Димостенис Тампакос. "Много ме боли, че никога не успя да спечеля златен олимпийски медал.

Сега съм остарял и шансовете ми за титла са сведени почти до нула. Но вече не се състезавам за златото, а за удоволствие", сподели Йовчев. С класирането си за Лондон той ще се нареди до легендите в стрелбата Таню Киряков и Нонка Матова, които са с по 6 олимпиади. По 5 участия имат Мария Гроздева и Евгения Раданова, която е с 4 зимни и една лятна. Данчо със сигурност обаче е единственият гимнастик в света с 6 поредни участия на олимпиади от 1998 г. до 2012 г., няма никой и с 5.   

 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Уроците на Блага: Най-добър бг филм...

На официална церемония тази вечер в Народен театър „Иван...

Гугъл дарява $1М на българска компания

Google обяви едно от най-мащабните си дарения в света за...

Няма коментари към тази новина !