Ами, ако Ковачки си поиска парите за акциите в Общинска?

14.11.2011 11:15 | Видян 3551 пъти

Ами, ако Ковачки си поиска парите за акциите в Общинска?

Благодарение на волята на кмета на София Йорданка Фандъкова и подкрепата на БНБ милионният град си върна контрола върху банката, която му движи парите – Общинска. Въпреки че през цялото време имаше над две-трети от акциите, кметството не можеше да управлява трезора, който беше фактически под ръководството на миноритарните акционери – група фирми, дирижирана от олигарха Ковачки и неговата дясна ръка – Никифор Вангелов. Именно той е възловата фигура, отстранена от управлението на банката.

В деловите кръгове обаче вече започват да си задават поредица от интересни въпроси. Те напомнят, че Ковачки получи контрола върху банката преди шест години от група бивши общински дружества, приватизирани и превърнали се в обръч от фирми около приятелския кръг на тогавашния кмет Софиянски и медийните олигарси Любомир Павлов и Огнян Донев.

Ето и приказката без край: Прясно приватизираното от РМД с участието на Донев дружество “Софийски аптеки” и друго дружество с подобна съдба – “Софстрой” се сдобиват със златните акции в Общинска банка. “Софийски аптеки” на практика се явява вторият по големина акционер след общината в трезора. Поради уникалния устав, според който делът от 67% не осигурява на София контрол в банката, аптеките стават фактор №1 в съдбата на кредитната институция. Как става цялата работа? Аптеките и “Софстрой” купуват акции в банката на общинските дружества ВиК и “Пътища и съоръжения”, чиято продажба апропо и досега е спорна.

Още по-забавен е друг факт. Кметът Софиянски отрича да знае за аферата. А тя никак не е проста. На практика общината губи процент по процент след врътки своя контрол върху банката, която сама захранва. При това, нито е питан Общинският съвет на столицата, както се полага по закон. Нито изобщо се известява публично цялата операция. За нея се разбира едва, когато СОС се опитва да продаде на истински инвеститор 80,5 % от банката, понеже наивно смята, че ги има. Оказва се, че разполага с доста по-малко. Шокът е пълен. А Софиянски се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. Което едва ли е вярно. По една проста причина. Началникът на неговия кабинет Любомир Иванов се оказва в ръководните органи и на двете дружества, продали акциите си в банката.


Сиреч, излиза, че на общинските фирми май ще да им е наредено “свише” кому и как да продадат акциите си в банката и с това – контрола върху нея. Още по-скандалното е друго: общинските фирми са продали своите акции в банката по номинал от незначителните 10 лв, пише “Атака”. А според експерти пазарната им стойност е поне три пъти по-висока.
Има и друг показателен детайл. Директорът на един от продавачите - общинската ВиК е Николай Беров. Човекът, който според списание ТЕМА ,е кум на незнаещият нищо кмет Софиянски се явява и директор в “Софстрой”, която пък купува книжата.

Това далеч не е цялата шуробаджанащина във фирмите, които се водят частни акционери в Общинска банка и държат контрола и 26% от нея при Софиянски.
Оказва се, че в “Софарма”, приватизирана пак в онези бурни години, тогава са Асен Стоянов, Весела Стоева и Огнян Донев, които участват в РМД-то приватизирало “Софийски аптеки” – вторият акционер в общинска.
Съпругата на Огнян Донев пък е в Надзорния съвет на “София” АД – частно дружество, което при Софиянски също е акционер в Общинска банка. От своя страна Донев е бил и във фирмата “Фининвест”, кой знае защо носеща название като основната компания на италианския премиер в оставка Берлускони.

Във “Фининвест” е и Александър Димитров от фирмата –а кционер в банката “Софстрой”. В управата на същия този “Софстрой” в момента на продажбата на акциите е Ралица Грозданова. Тя е сестра на Диляна Грознова – тв звездата, която е съпруга на шефа на Надзорния съвет на Общинска банка по онова време Любомир Павлов. Ралица Грозданова участва и в РМД, без изобщо да е строител. И не кое да е работническо – мениджърско дружество, а това, което приватизира “Инжстрой”.

Тези работи никак не са случайни, както се разбира от невероятното отпускане на огромен кредит за 5 милиона лева на телевизията на Диляна Грозданова.
Въпросът на днешния ден е: ами ако олигархът Ковачки си поиска парите за контрола върху Общинска банка?!

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Няма коментари към тази новина !