Муамар Кадафи е мъртъв

20.10.2011 15:30 | Видян 2777 пъти

Муамар Кадафи е мъртъв

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е мъртъв, съобщиха Ройтерс и Ал Джазира. Той е ранен в двата крака и е починал в линейка на път за болницата. Кадафи бе заловен днес в родния си град Сирт, който бе завладян от силите на Преходния национален съвет, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорителя на новата либийска власт Абдел Маджид. Информацията е потвърдена от Преходния национален съвет и пред вестник „Гардиън”, а катарската телевизия „Ал Джазира” я съобщи, като цитира Либийската държавна телевизия.

Пред Ройтерс Абдел Маджид съобщи, че Кадафи е ранен в двата крака. „Заловен е. Ранен е и в двата крака. Отведоха го с линейка“, обяви за Ройтерс високопоставен служител на НПС в телефонен разговор. В следващите информации агенцията уточни, че Кадафи е починал на път за здравно заведение.

Телевизионният канал Либия лил Ахрар също потвърди информацията, че дългогодишният диктатор е задържан от бунтовниците. Според източник от силите на новата власт, диктаторът се криел в дупка и крещял: „Не стреляйте, не стреляйте“.

Бойци от Преходния национален съвет на Либия (ПНС) изглежда са арестували в Сирт сина на Муамар Кадафи Мутасим, както и бившия началник на либийското разузнаване Абдула ас Сенуси, съобщава либийска телевизия, предаде агенция Интерфакс. Според данните на телевизията двамата са били открити при тежко ранения Муамар Кадафи, който е починал от раните си.

Би Би си съобщава, че Муамар Кадафи е мъртъв, като се позовава на представител на Преходния национален съвет на Либия. И на тази информация все още няма официално потвърждение.

Засега НАТО заяви, че не може да потвърди информацията за залавянето на бившия либийски диктатор.

В Либия празнуват новината за залавянето на бившия лидер Муамар Кадафи, предаде Би Би Си. В Триполи и в Сирт празнуващите изразяват радостта си с изстрели във въздуха.

Холандският премиер Марк Руте потвърди слуховете, че сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е пленен. Но подкрепящата диктаторския режим либийска телевизия „Ал Либия“ отхвърли информацията. „Съобщенията, размножавани от лакеите на НАТО за пленяването или смъртта на брата-лидер Муамар Кадафи, нямат основание, той е в добро здраве”, съобщи „Ал Либия“.

Бъдещето на Муамар Кадафи трябва да бъде решено от народа на Либия, смята руският президент Дмитрий Медведев, предаде Интерфакс след новината, че е хванат Кадафи. „Разчитаме, че в Либия ще настъпи мир и всички, които управляват държавата, могат да постигнат споразумение за конфигурацията на властта. Що се отнася лично до съдбата на Кадафи, то тя трябва да бъде решена от либийския народ”, заяви Медведев по време на пресконференция в Москва.

Вчера държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън посети внезапно Либия и заяви пред временния премиер Махмуд Джибрил, че САЩ иска Кадафи да бъде убит. Изявлението бе изненадващо на фона на сравнително умерената напоследък позиция на Вашингтон, че Кадафи изтрябва да бъде правен пред правосъдието.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че не може да потвърди, че сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е заловен и ранен, предаде агенция Ройтерс. „За момента не можем да потвърдим медийните информации”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Бет Госелин.

Италианският премиер Силвио Берлускони обяви в четвъртък, че войната в Либия „приключи” на фона на съобщенията, че сваленият лидер Муамар Кадафи е бил пленен или е загинал, съобщава агенция АНСА. „Sic transit gloria mundi (така отминава земната слава)”, е заявил Берлускони, когато е чул новината за лидера на бившата италианска колония. „Сега войната свърши”, е коментирал още Берлускони. По последни данни тялото на мъртвия Кадафи ще бъде транспортирано в град Мисрата.
Според анализатори, ако информацията бъде потвърдена, ще маркира края на гражданската война и започването на политическия процес в Либия.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Няма коментари към тази новина !