Швейцария пуска Роман Полански в Цюрих

29.09.2011 09:00 | Видян 1677 пъти

Швейцария пуска Роман Полански в Цюрих

С решение на швейцарското правителство от м.г. Полански вече не е издирван за екстрадиране. Световно известният режисьорът идва в  Цюрих, за да си получи наградата, присъдена му през 2009 г.. тогава обаче бе арестуван на път за церемонията, заради сексуално престъпление извършено преди повече от 30 години, припомня Ройтерс.

Церемонията е насрочена за 27 септември. Тя ще бъде последвана от световната премиера на документален филм, за който организаторите не разкриват предварително подробности, предаде БТА.

"Много сме горди, че тази година ще приветстваме Роман Полански, който ще получи наградата си - казаха в изявление директорите на фестивала Карл Шпьори и Надя Шилдкнехт. - Ние винаги сме били големи почитатели на работата му и се радваме, че скоро ще можем да му кажем това лично", съобщава standartnews.com.

Роман Полански, който има френско и полско гражданство, беше арестуван по искане на САЩ, когато пристигна в Швейцария на 26 септември 2009 г., за да получи наградата си на фестивала.

Политици, режисьори и актьори тогава изразиха подкрепата си към него. Той остана два месеца в затвора, а след това беше под домашен арест във вилата си в Грац. В крайна сметка Швейцария реши да не го екстрадира заради технически грешки в американското искане.

През 1977 г. Роман Полански постигна споразумение с прокуратурата в Лос Анджелис и се призна за виновен в правене на секс с 13-годишно момиче, за да избегне много по-сериозните обвинения като изнасилване и содомия.

През 1978 г., малко преди прочитането на присъдата, обаче той избяга от САЩ, страхувайки се, че може да бъде пратен в затвора. Режисьорът живееше във Франция, която няма договор за екстрадиране със САЩ.

Снимка: bbc.co.uk

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

30 полицайки имали любовни афери с...

В Швеция избухна голям скандал около десетки служителки...

Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

Няма коментари към тази новина !