Лятото – сезонът на дизайнерската дрога

24.07.2011 09:00 | Видян 3564 пъти | Гласували 1

Лятото – сезонът на дизайнерската дрога

Не, това не са наркотици предназначени единствено за дизайнери и хора на изкуството, а последният писък на модата сред младото поколение в родината. Ако си мислите, че детето ви яде сладолед и пие швепс когато се вижда с приятели, може и да се лъжете.

Синтетичните наркотици и канабиса са най-популярната дрога сред българските ученици. Освен, че са най-евтини, този вид опиати се намират и най-лесно от тийнейджърите, които прекарват по-голямата част от деня си в интернет и социалните мрежи. Те именно улесняват работата на разпространителите. В същото време опитите за внос на дизайнерски наркотици у нас зачестяват, сочи статистиката на митническите служби на летище София.

Защо се наричат така?

Този тип наркотици са с променена химическа формула – за да не попаднат под ударите на закона. Обаче имат същото въздействие върху човешкия организъм каквото и истинските наркотици.

Обезпокоителното е, че тестове за откриване на много от тези „нови“ наркотици все още не са произведени. Налага се да признаем, че новото поколение млади българи имат освен нови начини за общуване, но и нови начини за забавления, за които родителите им нямат почти никаква представа. Имената, под които се разпространяват новите наркотици са с „готино“, „свежо“ и „модно“ звучене -

Ролс Ройс,
Мицубиши,
Келвин Клайн,


формите са също по детски „весели“ - сърца, гълъби и човечета, цветовете напомнят шарени бонбонки...Цените са достъпни, ефектът е светкавичен – повишен адреналин, добро самочувствие и общителност. И освен, че могат свободно да бъдат купени в дискотеката, могат да бъдат поръчани и по интернет, където има и стотици рецепти как да бъдат приготвяни и в домашни условия.

Тъй като са сравнително ново явление, за повечето вещества липсват данни по отношение на въздействието и рисковите фактори, а споделени в „мрежата“ изживявания предизивикани от новата дорга имат рекламен ефект. Макар никой от злоупотребяващите с дизайнерски дроги да не приема себе си за наркоман, а просто за човек, който се забавлява, този тип вещества неусетно водят до сериозна зависимост, загуба на паметт, гърчове, сърдечен удар, дисфункция на бъбреците и психични заболявания. И докато младото поколение упорито търси своите

„малки бягства”
от реалността,

държавата сякаш също е под въздействието на наркотик и не показва особена ефективност в борбата с новите пороци. Страната ни не инвестира достатъчно средства за превенция и лечение на наркотичните зависимости, не се говори достатъчно за рисковете сред най-уязвимите групи, твърдят специалисти.

Според последните планове на правителството, разпространението и продажбата на дизайнерска дрога ще се смята за престъпление. Това ще се случи след дълго отлагани промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, а новите текстове ще осигурят възможност за по-бързо поставяне под контрол на навлизащата на пазара дизайнерска дрога.

От десетки години държавата безуспешно преследва предимно трафика и търговията и не обръща почти никакво внимание на крайните потребители. В същото време за този вид наркотик предстои силен сезон по курортите на морето, а изследвания сочат, че няма държава в Европейския съюз, която да не е поразена от дизайнерските наркотици и то сериозно.

Ето защо, когато видите по улици, градинки и градски транспорт свръх-активни младежи, обзети от неадекватен ентусизъм, с малки бутилки минерална вода в ръце, може би е добре  се запитате, къде се намира вашуто дете в момента.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

ТИ СИ ИНФЛУЕНСЪР! Ама в България....

ТИ СИ ИНФЛУЕНСЪР! (Ама в България. Тъжна история). 1....

Ривиерата е по-изгодна от Банско и...

Френската Ривиера е най-красива, най-достъпна финансово...

Няма коментари към тази новина !