Валентин Николов: Волен е свързан с офшорки

10.06.2011 17:09 | Видян 5612 пъти | Гласували 1

Валентин Николов: Волен е свързан с офшорки

Валентин Николов:
Валентин Николов е роден на 9 септември 1962 г. в гр. Добрич. Завършил е Икономическия университет във Варна със специалност Счетоводен и финансов контрол. Работи в сферата на търговията и услугите. Бил е член на СДС, зам.-общински и зам.-областен председател и член на НС на СДС до 2001 г., когато напуска заради Иван Костов. Два поредни мандата е общински съветник в Добрич и председател на постоянната комисия на търговия, услуги и туризъм към ОбС. До неотдавна областен координатор на Атака в Добрич и мажоритарен кандидат на Атака в 8 МИР- Добрич за парламентарните избори през 2009 година. Женен с две деца.


Огнян Пейчев:
Огнян Пейчев е роден в Ямбол на 28.03.1956 г. Завършва математическа гимназия, после ВИАС като строителен инженер. Работи в Териториалната проектантска организация в Ямбол като проектант и ръководител група Външни водоснабдителни и канализационни мрежи. От 1992 г. в община Стралджа е главен специалист ВиК и екология и директор на Дирекция ТСУ - община Ямбол. От 2003 г. работи в системата на Овъргаз. В момента е управител Строителство на фирма Ренесанс, част от холдинга Овъргаз. Семеен, с едно дете.

 

Защо напуснахте АТАКА?

Валентин Николов: Поради морални различия с Вожда. Решението беше трудно, но така сме чисти пред себе си.

Огнян Пейчев: Напуснах, защото съм възмутен от последните прояви на АТАКА и не мога да ги приема.

Защо АТАКА се обърна на 180 градуса в политиката си?

Валентин Николов: Това е другата причина да напуснем партията. Не можем да си го обясним. Имахме една програма през 2009 година и за последните две години не изпълнихме нищо обещано. Оказва се, че за Волен Сидеров е приоритетно да внесе в Народното събрание закона за финансирането на политическите партии от държавния бюджет.

Как ще коментирате скандала пред джамията в София и къде всъщност е вината?

Огнян Пейчев: Прокоратурата още не си е свършила работата, но МВР определи кой е предизвикал самия конфликт и има повдигнати обвинения към определени хора. Аз не съм участвал, но дори да бях поканен, моят морал не би допуснал да участвам в подобен цирк и насилие.

Валентин Николов: Събитията пред джамията, които са абсолютно недопустими, бяха част от низ от случки, които се разиграха само за месец и половина. Искам да припомня грандиозния скандал в храм-паметника Александър Невски навръх Великден,  скандала в гръцкия манастир Атон, събитията в Батак, където съм потресен, че се посегна и на деца и скандалът с американския посланик. Такова държание на един политик е абсолютно недопустимо, а той специално има претенции да става и президент. 

Как така станахте финансово зависим от сейшелски офшорки и как Волен Сидеров Ви изигра?

Валентин Николов: Ние ще се борим до края да представим истинския образ на Волен Сидеров. Ето как се случиха нещата: два дни преди изборите ние бяхме повикани в централата на партия АТАКА, бяхме приемани един по един първо от лидера на партията, а после препращани в друга стая. Лично на мене ми каза, че трябва да разпиша някои документи, между които и един документ за лоялност, който няма никаква юридическа стойност, заради разпадането на партия АТАКА в миналия парламент. Искам да си призная, че постъпих наивно, защото не се запознах със съдържанието на документа, а просто бегло прочетох първата страница.

Все пак поисках копие. Непознатите хора, които бяха в стаята ми обещаха, че след като бъдат заверени документите, ще ми дадат един екземпляр. Съзнателно беше създадена една атмосфера на напрежение в стаята от 10 кв.м., където имаше около десет души. Сценарият явно е бил подготвен добре и най-вероятно са ни наблюдавали с камери. Бяхме подканвани да разпишем документите, защото чакат други хора. Участници бяха както Димитър Стоянов, зам. председател и евродепутат, Десислав Чукалов, Таня Александрова, която също е подписала този документ.

Нещата станаха ясни благодарение на Вальо Касабов, който също беше подписал, но не стана народен представител. Той си поиска документите и след като му бяха отказани сезира прокоратурата. По наши сметки документите са разписани от около 50 души, но не сме канени като свидетели и не сме разпитвани. Тези документи не е нужно да са нотариално заверени, за да имат правна стойност. В момента, в който бъде положен втори подпис ние ставаме зависими.  Към момента е установено, че това още не е направено.

Не знам откъде прокуратурата е установила това нещо, защото Волен Сидеров не е предоставил никакви договори. Всичко това, което се случи е една абсолютна, голяма, безпрецедентна политическа корупция и търговия с влияние. Аз обаче наистина вярвам в главния прокурор и ако той възобнови делото, Волен Сидеров ще отиде там, където му е мястото, а то не е в политиката.

Огнян Пейчев: Искам да допълня, че тези договори нямат срок.

Валентин Николов: И никой не гарантира, че утре тези договори за гарантиране на 150 000 евро главница по кредити между някакви офшорки на Сейшелите няма да бъдат продадени на трето лице. Много се надявам, че този път прокоратурата ще си свърши работа. Ако това не стане ще алармираме Европейския парламент.

Имате ли идея къде всъщност отиват парите за офшорките?

Огнян Пейчев: Трудно е физически лица да проверят това. Затова фирмите са офшорни - защото тази информация е строго регламентирана и не може да бъде дадена на всеки. Проверката може да бъде направена от ДАНС или Интерпол.

Валентин Николов: Искам да кажа, че една от точките по нашата програма е да се борим с такива фирми. Оказа се обаче, че нашият лидер има много тясна връзка с тях. На този въпрос обаче трябва да отговорят компетентните органи.

А защо ГЕРБ не подкрепиха Волен Сидеров в кандидатурата му за шеф на Комисията по корупцията?

Валентин Николов: Мотивите, които бяха изтъкнати, бяха ясни – не е нормално за един парламент при положение, че према декларация, която гласи, че партия АТАКА е опасна за националната сигурност, да гласува за лидера на тази партия да оглави Комисията по корупцията. А ние ще направим всичко да разобличим този човек. Решението на Народното събрание е правилно.

Каква заплата месечно взимат депутатите?

Не е тайна. Около 2200 лева.

Откъде и колко са допълнителните доходи на един народен представител?

Огнян Пейчев: От комисии, например. Всеки депутат може да участва в до две комисии. Плаща се по около 300 лева.

Валентин Николов: Всяка партия обаче може да получава субсидии. Те трябва да се използват по направление и да покриват разходите на всеки народен представител, за да може той да си върши работата. Ние от тези субсидии не сме видели и една стотинка. Волен Сидеров обаче трябва да отговори къде са тези пари. Ние ще му зададем този въпрос съвсем скоро.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Евелин Костова от Съни бийч бременна...

Актрисата Евелин Костова ще става майка за втори път....

24 май в обявен за Ден на България в...

24 май в обявен за Ден на България в Лас Вегас с...

Няма коментари към тази новина !