Янка Рупкина обидена на президента

25.05.2011 16:20 | Видян 2957 пъти | Гласували 2

Янка Рупкина обидена на президента

На 24 май ( вторник) специални гости в „Шоуто на Иван & Андрей”, посветено на българската просвета, култура и писменост бяха Спаска Митрова, Божидар Димитров, Любен Дилов и Янка Рупкина.

 „Повечето български празници са свързани с кръв, а 24 май е единственият, който е свързан с нещо светло!” – заяви Любен Дилов.
„Тази азбука е българска, а не славянска. Старобългарската азбука е създадена в Бълагария и на нея са писали и румънци и руснаци.” – разясни проф. Димитров. „В Македония имат големи икони, на които пише „Кирил и Методии - български просветители от Преслав 9 век”, като прилагателното „български” е изтрито, замазано с блажна боя или скрито с лепенки.

Спаска Митрова честити празника на всички българи. „В Македония по същия начин се празнува 24 май, само разликата е, че те са македонци, а не българи!” – обясни тя иронично.
Относно последните бунтарски изпълнения на Волен Сидеров и партия „Атака”, Любен Дилов се изказа по следния начин: „Ако смяташ, че джамийте са много, строй църкви, а не разтурвай джамийте, защото това до нищо не води. Мисля, че всичко това е подчинено на предстоящите избори. Неслучайно Волен направи няколко скандала, все на църковни празници!”.

Божидар Димитров сподели, че по примера на Любен Дилов сега строи 5 църкви по морето.
Оказа се, че Спаска е била пред джамията с хората от „Атака”. Протестът бил да се свали високоговорителя на мюсюлманите. В началото тръгнали с мирен митинг. „Когато пристигнахме те вече бяха подготвени, но не за молитва, а за бой!” – обясни Спаска.

Според проф. Димитров, проблемът е решим без бой и манифестации. Просто е трябвало мюезинът да бъде помолен да намали малко децибелите, за да не дразни чувствата на другите хора.
Любен Дилов не намира младите хора за неграмотни, а според него те просто имат нов начин на комуникация. Той се пошегува, че е важно да убедим подрастващото поколение, че Гогол не е интернет търсачка. „Езикът се стреми да се върне към онова, което добрият Господ Бог е разделил едно време -  общ език, световен, единен! Глобализира се света!” – е мнението на критика. Любен Дилов по-скоро се вбесява от употребата на русизми в българския език. Поради факта, че българите сме малък народ, Дилов счита, че определено се изискват специални усилия, за да запазим собствените си език и култура.

Проф. Димитров обясни, че в българския език присъстват множество чуждици като например думата „цървул”, която идва от латинското „сервул” – обувка на роб. На въпрос има ли значение как говорят политиците, бившият министър без портфейл, отговатящ за българите в чужбина, посъветва политиците с доза самоирония да не използват в публичната реч думи и изрази като „шибан народ” и „шибаняци”.

Любен Дилов похвали като един от най-добре говорещите български език политици – Лютви Местан.
Г-жа Рупкина обаче, е забелязала, че днешните деца по-малко четат книги, а преди много са се посещавали библиотеки и са се четяли книги. Причина за това е и появата на телевизията и интернета. Според нея родителите и учителите трябва да насочват децата към по-голямо четене.
За положението си в момента Спаска Митрова сподели: „Сузана вече си е при мен и си е спокойна!”.

Сръбският баща на детето продължава да обжалва решението на съда. „В целия свят няма такъв случай – да бъде майката два пъти осъдена, за това, че не е позволила на бащата свиждане в къщата на нейните родители!” – възмутена бе Митрова. „Аз бях като пример в Македония, че ако някой се обяви за българин, ще приключи като Спаска Митрова!” – обясни още тя.

Янка Рупкина пък с усмивка сподели: „Аз съм доволна, че моят народ ме обича и ми е леко на душата!”. Коментарът на народната певица за това, че не е получила орден „Стара планина” от президента Георги Първанов бе: „Аз съм вече 50 години на сцена и мисля, че съм заслужила, но ако трябва да ми се даде, ако не трябва да не ми се дава! Разбира се, че ме обижда това, защото от моя гръб и на моите колеги е паднала много пот, за да представяме страната навън. Дано да доживея и аз да получа някаква награда! Освен да поискам някъде убежище..”.

Изключителният глас на Българи завърши тържествено предаването с изпълнението си на българска народна родопска песен.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !