Музеи до среднощ в цялата страна

16.05.2011 12:20 | Видян 2203 пъти

Музеи до среднощ в цялата страна

Над 60 музеи и галерии в страната бяха отворени за посетители до полунощ на 14 май. Това беше поредната европейска Нощ на музеите. В сравнение с миналата година местата, които любителите на изкуството можеха да посетят бяха с 20 повече.

В една от нощите на месец май всяка година музеите в повече от 47 държави приемат безплатно посетители. Инициативата започва през 1997 г. в Берлин, но 8 години по-късно културното министерство на Франция предлага цяла Европа да се включи в нея.
У нас първата Нощ на музеите и галериите беше през 2005 г. в Пловдив, а от 2006-а в програмата се включва и столицата.

18 музея в София приемаха посетители, като работното време на повечето не превиши 01,00 ч. Градският транспорт също удължи графика си.
Нощта на музеите в Националния исторически музей привлече 10 156 души. Дойдоха хора на различна възраст, с различен социален и професионален статус.
Повече от една трета от посетителите бяха деца и младежи - от 12 до 25 години. Пристигнаха и цели семейства - с децата и с внуците.

Имаше какво да се види и през деня, и през нощта: изложбите: Тракия и древният свят - колекция Васил Божков, История на костюма и модата на стенографката Вера Мачева, Уникални исторически костюми, реквизит и оръжия от любими български филми и др.
Творбите на 12 японски фотографи бяха представени в Националната художествена галерия. Изложбата, озаглавена - Да уловиш духа е разположена в няколко зали.

Екзотична изненада беше подготвила Галерията за чуждестранно изкуство. В 21 ч там ще има изпълнение на ситар и табла - струнни индийски музикални инструменти, песни на бенгали и санскрит.

Снимка: БТА

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !