Съвместният проект на БНТ и Британски съвет България „Красива наука” стартира на 16-ти април

14.04.2011 17:30 | Видян 2587 пъти

Съвместният проект на БНТ и Британски съвет България  „Красива наука” стартира на 16-ти април

Проектът за чудесата на науката, за „удоволствието да знаеш” и за най-ценния човешки ресурс –УМЪТ „Красива наука” стартира тази събота, 16-ти април от 17:00ч. по БНТ. Водещите му доц. Леандър Литов и актрисата Мария Силвестър ще потопят зрителите в необятния свят на науката като ги срещнат с голяма част от хората посветили живота си на нея. Предаването ще има свой „научен съвет”, в който влизат водещи имена на български учени, а Мария Силвестър ще задава въпроси, с които ще се погрижи научната терминология, да бъде „преведена” на разбираем  за всички зрители език.

Първото предаване ще бъде посветено на последните разработки в областта на изкуствения интелект, които вероятно ще определят бъдещето ни. За това дали сме чак толкова различни от един робот, наистина ли е невъзможно човекът да бъде „имитиран” и дали новите софтуерни разработки на изкуствен интелект означават, че един ден нашите деца ще бъдат направени от метал - отговорите на тези въпроси ще потърсят млади таланти и утвърдени учени.
Зрителите ще видят и ексклузивното интервю с британския учен - кибернетик Кевин Уорик, което той даде специално за Българската национална телевизия. Проф. Уорик е първият човек - киборг в историята на науката, експериментирал върху себе си. Той е имплантирал специални чипове в тялото си, за да разбере дали чрез тях може да се подобри живота на хората с увреждания.

Тази събота, „Красива наука” ще излъчи и първия кастинг на състезанието за млади учени „Лаборатория за слава FameLab”, който се проведе на 9-ти април в София.
  Конкурсът „Лаборатория за слава” търси учени, студенти по природо-математически специалности и учители, които умеят да обясняват забавно, достъпно, разбираемо и атрактивно света около нас, но без компромис с научната достоверност. Вторият кастинг ще се проведе на 16-ти април от 12.00ч. в сградата на Съюза на учените в гр.Пловдив.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Бащата и братът на Ергенката Надежда...

Бащата на Надежда Вишева, която стана финалистка в...

Отиде си най-старата жена в Гърция,...

Най-възрастната жена в Гърция е починала на 119-годишна...

Няма коментари към тази новина !