Нина Никол на аудиенция с Краля и Кралицата на Ница

11.03.2011 11:40 | Видян 2621 пъти

Нина Никол на аудиенция с Краля и Кралицата на Ница

Нина Никол се завърна от едномесечен престой в Ница с ексклузивен филм, посветен на Карнавалите, които се проведоха на френската Ривиера. Водещата и режисьор е известна като единствената бг журналистка, която създава документални ленти за събития от цял свят. Тя е първата, която в продължение на  няколко години направи поредица от 30-минутни филми за Кино фестивала в Кан.

Сега Нина Никол отправи ново предизвикателство към феновете на документалистиката. В продължение на месец журналистката засне най-интересното от два забележителни Карнавала – на цветята в Ница и на цитрусите в Ментон. Освен това Кралят и Кралицата на Цветята я поканиха на следобеден чай, за да й разкажат малко повече за създаването на тези пищни шествия.

В сегашния си вид карнавалът в Ница датира от 23 февруари 1873 г. Той се обогатява всяка година, като в него се включва шествие с огромни цветни фигури, придвижвани на колела. В началото куклите с големи глави се правели от слама и пъстри парцали. Днес фантастичните композиции, се проектират от художници от цял свят. През последните години особено популярни са фигурите, проектирани от карикатуристи на големи европейски вестници.

В Парада на цветята участват 20 платформи с различни цветни фигури, дефилиращи в цялата си красота по крайбрежния булевард, придружавани от клоуни, музиканти и костюмирани жители на града. За декорирането на платформите се използват около 100 вида цветя - 90 от тях се отглеждат в околностите на Ница.
По същото време в другата перла на Ривиерата - Ментон, местните жители и гостите се радват на единствения в света Карнавал на цитрусовите плодове.

За подготовката на една фигура са необходими четири - пет човека и почти половин година. За да се покрие един квадратен метър от фигурите, трябват 30 кг плодове. За свежестта им се грижат близо сто човека. За близо двете седмици на карнавала се подменят около 3-4 тона развалени плодове със свежи. След празниците те се подаряват на болници и старчески домове, а каквото остане се превръща във вкусен мармалад.

Част от документалния филм на Нина Никол за Карнавалите, може да гледате в предаването й LifeStyle TV, което се излъчва в сайта на Андреа paparazzi.bg.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Няма коментари към тази новина !