Как би звучала днес азбуката ни в детското букварче?

25.11.2010 15:20 | Видян 17022 пъти

Как би звучала днес азбуката ни в детското букварче?

Буквите от азбуката се учат, като се асоциират с интересни и лесно запомнящи се предмети, животни и явления. Агне, балон, вълк, гъбка, диня, елен и т.н. Всеки от нас е минал по този път и до ден днешен си спомня с умиление първите училищни дни.

Според писателя Ивайло Гогов, ако отворим най-популярната интернет търсачка и въведем някоя буква от азбуката, функцията ‘подсказване на търсенето’ показва, че приоритетите отдавна са се сменили.
Думите, които ‘подсказва’ търсачката, са подредени според най-честото им търсене.

Днес най-популярните думи по първата си буква са предимно банки, учреждения, телекомуникационни компании, образователни програми, сериали, интернет сайтове и справочна информация.

Дори да вземем десетте най-популярни думи по всяка буква от азбуката, картината почти не се изменя. Прави впечатление дори, че често се срещат и погрешно написани на кирилица вместо на латиница популярни заглавия сайтове.

Във време, когато децата много добре знаят какво е фейсбук, но не са виждали фенер, е нормално ‘цска’ да е по-популярна дума от ‘цигулка’. Какво да правим ли? Най-добре да се адаптираме, за да можем да разговаряме нормално с децата си.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Няма коментари към тази новина !