Родители и болница искат среща с Бойко Борисов

08.11.2010 11:00 | Видян 4233 пъти

Родители и болница искат среща с Бойко Борисов

Искаме среща с министър-председателя Бойко Борисов за решаване на наболелия въпрос за лечението на детска церебрална парализа /ДЦП/ в контекста на новата стратегия за приоритет на детското здравеопазване. Това съобщи за медиите д-р Невен Енчев, изпълнителен директор на пловдивската многопрофилна болница „Медлайн”.

Според него на разговора трябва да присъстват представители на всички засегнати страни – пациентски организации, Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Министерството на труда и социалните политика, родители. Д-р Енчев вече  многократно е изпращал писма до изброените институции. Причина за искане на такава среща е предстоящото спиране в МБАЛ „Медлайн” на плановите операция на болни от ДЦП още на 12 число този месец. През октомври приемът на болни по Здравна каса спря на 18 число, което наложи изготвяне на списъци на чакащите за месеци напред. Причина за това е отпуснатия делегиран бюджет на болницата, който е с 40% процента по-малък от необходимия. В „Медлайн” се извършват едни от най-успешните операции на ДЦП, като десетки деца проходиха, благодарение на ортопеда д-р Янаки Янакиев. Всеки месец над 50 болни постъпват за такова лечение като 90 процента от тях са от всички краища на страната.

Инициативата за среща с отговорните държавни институции тръгна от родителите на деца с детска церебрална парализа. 62-ма от тях изпратиха преди седмици писмо-апел с искане държавата да не пречи на лечението на тази страшна болест. Сред подписалите апела са майките и бащите на проходилите в „Медлайн” деца Таня Карагьозова, Миглена Красимирова, Румяна Георгиева, Филип Караиванов и др. Венета Ангелова от Мизия, майката на 23-годишната Зорница, която за първи път стъпи на крака това лято само ден след операция при д-р Янакиев, обяви, че ако трябва ще протестира пред Министерския съвет, докато някой чуе мнението на родителите. Всички те настояват да се увеличи бюджета на болница „Медлайн”, единственото лечебно заведение, където болните от ДЦП получават адекватна помощ.

Родителите напомнят, че при това заболяване е много важно оперативните намеси, които по принцип са няколко на брой, да са в точния по медицински показатели момент, за да се доведе лечението до успешен край. При стартирал лечебен процес на ДЦП не може да се чака с месеци, за следващия ход от терапията.

По този начин се обезмисля въобще лечението. „Ние не искаме обществото да събира чрез благотворителни кампании пари за децата ни, за да търсят спасение в чужбина. Нашият „спасител-лечител” е тук в България, казва се д-р Янаки Янакиев, и единственото, което искаме е държавата да не му пречи да работи, като му поставя лимити”, апелират родителите. Бащите и майките на болни от ДЦП вече имат надежда, че децата им могат да проходят и да се обслужват сами и няма да са в тяхна постоянна тежест.

Това ще ги накара да се замислят преди да оставят чедата си за отглеждане в домовете за медико-социални грижи. В момента тече кампания за затварянето на тези домове, а в същото време държавата несъзнателно принуждава майките да се отказват от недъгавите си деца, заради прекършената надежда за лечението им.         

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !