Явор Дачков: Само БСП и ДПС могат да спасят Борисов

08.11.2010 09:00 | Видян 7214 пъти | Гласували 1

Явор Дачков: Само БСП и ДПС могат да спасят Борисов

Ще се задържи ли правителството на ГЕРБ до края на мандата си?

Трудно е да се отговори, тъй като българската политика е доста непредвидима. По-скоро не. На този етап не виждам как може да издържи и то заради лошото управление и малкия брой гласове, на които може да разчита Борисов в Народното събрание. Това е правителство на малцинството. Синята коалиция все повече ще се опитва да се еманципира от това управление, което подкрепяше само допреди месеци, за да не понесе негативите. Атака се стопява, а и вътре в ГЕРБ има доста центробежни сили. Единственото, което може да спаси този кабинет, е това, че БСП и ДПС няма да искат предсрочни избори, а ще чакат доверието в Борисов да се стопи с времето. Не е изключена коалиция между сините, ГЕРБ и Атака, но това ми се вижда много сложно и почти невъзможно за осъществяване.

Непрекъснато се правят паралели със ситуацията в страната през 1996-97 г. Основателни ли са те?

Да, доколкото правителството се показва безсилно. Но има разлика от 1997 г. Тогава фактори, които стояха зад политическата фасада изиграха роля и събориха правителството на Виденов. Тук Бойко Борисов ще си падне сам заради пълната си некомпетентност и абсолютно хаотичното си управление. Аналогиите са донякъде верни в икономическо отношение, а тепърва ще видим доколко ще си приличат нещата. Но всички по-трезви икономисти казват, че вървим към национална катастрофа.

Евентуалното отстраняване на Дянков и Цветанов ще оправи ли положението в страната?

Не, разбира се. Положението е лошо заради управлението на Борисов, а то се дължи на това, че за него гласуваха много хора. Развалата е в главите на българите. Време е и избирателите да започнат да носят отговорност за глупавите си избори. Със смяната на един или двама министри нищо не може да стане. Проблемът е в самия Бойко Борисов, който може би е бил добър охранител, но е кошмарен в управлението. Не виждам как може да се оправят нещата със смяната на един или двама министри, пък ако щете, и на целия кабинет. Главата е повредена, а не частите на тялото.

Кой е алтернатива на Бойко Борисов днес?

Засега никой. Първанов ще прави нещо подобно, но в действителност те с премиера са двете страни на една и съща монета. Първанов не е алтернатива на Борисов, а Борисов не е алтернатива на Първанов. За съжаление старата десница се компроментира и също не може да бъде алтернатива. Тя носи основна вина за сегашното състояние, подкрепяйки това управление. Мисля, че пак ще се върнем в старото състояние – БСП, ДПС плюс някаква нова формация от Първанов. Зад тези  партии стои електорат, който дисциплинирано гласува. Електоратът в дясно или в центъра, който се луташе в последните 15 години между Костов, Царя и Борисов така и не можа да излъчи едно силно и смислено политическо представителство. Мисля, че нещата ще се отпуснат, когато Костов и Мартин Димитров освободят дясното пространство и там започне да се оформя някаква политическа сила, но не виждам как това ще стане в близко бъдеще.

Ще има ли Костов думата при разпределянето на властта в следващо правителство?

Трудно е да се каже. Зависи какво имате предвид под следващо правителство. В сегашния парламент Костов ще има думата. Проблемът му е в нелегитимността, която носи в електорален смисъл. Ако се яви на избори сега, Синята коалиция ще има може би по-слаби резултати от преди. Ако само ДСБ и Костов се явят на избори за нов парламент, не виждам как той може да играе роля за създаване на правителство. Само в коалиция с ГЕРБ и Атака той може да бъде някакъв фактор.

Как от глас на Синята идея станахте сърцевед на Алексей Петров?

Аз нито съм бил глас на Синята идея, нито пък на Алексей Петров. Това, което съм правил като журналист може да се види.

Яне Янев и РЗС заявяват, че имат потенциал да управляват самостоятелно. Вие какво мислите по този въпрос?

Нямат такъв потенциал.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Притежавам ведър, слънчев и сговорчив...

Притежавам ведър, слънчев и сговорчив характер. Не го...

Hermès e нa път дa зaмeни Lоuіѕ...

Meждyнapoднaтa ĸoмпaния Hermès e нa път дa зaдминe...

Няма коментари към тази новина !