Колко дължи империята на най-богатата българка?

30.10.2010 09:00 | Видян 5163 пъти

Колко дължи империята на най-богатата българка?

Когато хората говорят за олигарси, най-често задаваният въпрос е откъде пари. Вестниците вече писаха как стоят нещата при други олигарси като например колко и на кого дължи Иво Прокопиев например.
Числата бяха смразяващи, а БНБ правилно запази мълчание. В държави като Италия обаче цифромания оттекна мощно.
Затова седмичника Супер 19’, който през последните два месеца разследва журналистически най-богатата българка си постави за цел да научи как стоят нещата при нея. Помните, работите около първия й милион и фирмата с име на гейша Саюри ги изяснихме още в началото на септември. Информацията относно фирмите от империята е важна за цялото общество. Защото те не са някакви обикновени дружества, а участват във всякакви институции, в това число и финансови. Понеже работата на журналистите е да питат, което не е забранено от никой закон, задаваме следните въпроси:

Усвоила ли е Феста холдинг 32 милиона лева по кредит към 30 август т.г.?

Интересно е как ли са гарантирани? Да не би с това да има общо и един спорен парцел в Несебър или пък бъркаме?

Усвоило ли е Черноморско злато близо 38 милиона?

Само напомняме, че продажната стойност на завода беше към 3 и половина милиона долара. Повече по темата как и защо е направена приватизацията прочетохте от самия Янчо Таков. Той беше направил пред нас връзката и с кръга около тогавашния виден деец на БСП Красимир Премянов, който изглежда грее над завода и неговите трудови хора и до ден днешен. Попитана от нас за въпросната сума най-богатата българка отказа коментар.

Кредитирани ли са Феста хотели с над 20 милиона лева?

Знаете, че перлата в короната на империята е описаният още в първия брой на Супер 19’ проект в Боровец, започнат от легендата на мафията Косьо Самоковеца. Тогава бяхме заварили на ски там споменатия вече Иво Прокопиев и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. После се появиха слухове, че вдовицата Ангелинка и Славова имали противоречия заради Констанин Палас, наричан още Феста Уинтър Палас. Но техните женски отношения са си тяхна работа, в която няма смисъл да се бъркаме.
Но да се върнем на темата. След като не можахме да получим коментар по темата от първа ръка, обърнахме се към банкери и политици. Без да изпадат в конкретика за един или друг актуален олигархичен случай, те възкликват: “Ех, кредитните милионери от 90-те години пасти да ядат”. Искат да кажат, че по размах олигарсите от второто поколение далеч са 
надминали своите предшественици от първата генерация.
Нейната сметка бе платена, по ирония на съдбата, точно от Христо Александров, за чиято история сме писали в Супер 19’. Той беше първенецът на Пловдив и босът на местната Агробизнесбанк от времената на Г13, а всички го наричаха Ицо Салфетката заради келнерското му минало.
После, във второто поколение олигарси, в бизнеса навлязоха и други сервитьори и сервитьорки от Гемията и парк-хотела.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мъж разказа какво е преживяването на...

Запален пътешественик хвърли светлина върху това какво...

Транс жената Джесика Алвес се...

Джесика Алвес е на лов за любов и разкри, че е...

Няма коментари към тази новина !