Яне Янев: Аз съм алтернативата на Борисов

28.10.2010 12:56 | Видян 7150 пъти | Гласували 1

Яне Янев: Аз съм алтернативата на Борисов

Има ли роля Цветан Цветанов в задържането и разпитването на журналиста от Галерия, г-н Янев, или служителите на МВР просто са се престарали?

Разбира се, че има пръст. Няма кой друг да разпореди да бъдат арестувани журналисти, които снимат прословутата му вила. А те са отишли да разберат кой я е обзавел, кой е правил парното и т.н. Имали са информация, че скъпата отоплителна инсталация е монтирана от съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. За да предотврати тези разследвания Цветанов е вдигнал един телефон, след като негова съседка го е информирала, че нещо се случва там.

Кога в България ще има свободна журналистика?

Свободна журналистика ще има само, когато се рестартира сегашната корумпирана и задръстена от политическата мафия посттоталитарна държава. Ние не живеем в нормална демократична република, а в олигархичен едноличен режим. Задължително е да се сложи сол в раната и да се започне дебат по отношение на необходимата публичност и възможност всеки български гражданин да има достъп до информацията кой стои зад определена медия. От РЗС считаме, че това може да се реши само с публичен регистър на собствениците на медии. Така нещата ще са много по-прозрачни и истински. В момента определени главни редактори и собственици на медии са готови на всичко, за да са близо до властта. В България по отношение собствеността на някои медии има шизофренично поведение. Не може в публичния живот определена личност да бъде от една партия, която е опозиция на властта, а задкулисно да има цяла групировка от медии, които пък да са трубадури на тази власт.

Нормално ли е да приемаме всички скандали около нас, без да предприемаме нищо? Защо не можем да организираме протест, както правят французите или гърците?

Нашата демокрация беше кастрирана още през 1990 г. с така наречената Кръгла маса и Конституцията, която изработиха Андрей Луканов и неговите политически синове и дъщери. Те продължават да бъдат на власт и до ден днешен. Имаме импотентна, инфантилна демокрация и поради тази причина нямаме нищо общо със старите 15 страни членки на Европейския съюз. Нашата Конституция не дава възможност българските граждани с вота си да определят своята съдба. Неслучайно България е единствената страна в Европа, която не е позволила да се проведе референдум за 20 години. Каквито и протести и граждански инициативи да има, те се задушават от властта и не им се дава възможност да наберат скорост. Затова от време навреме се нагнетява напрежение, което избива, както се случи през 1997 г.

Да не би да искате да кажете, че е възможно ГЕРБ да не издържат до края на мандата си?

Не само че е възможно, но е почти сигурно, ако продължават тези провали и безспирни гафове от вътрешния министър Цветанов и финансовия министър Дянков. Ако така продължи този милиционерски режим на ГЕРБ, няма да се учудя през тази зима да се случи нещо фатално. Малко му трябва на нашия народ, за да помете целия корумпиран елит.

Ще има ли нов вот на недоверие и смятате ли, че Синята коалиция ще се обърне срещу Бойко Борисов?

Много пъти съм казвал за този вот на недоверие и се надявам да бъда разбран. Самата Конституция е заложила така този парламентарен инструмент – вотът на недоверие, че да бъде неуспешен. Нито един вот за тези 20 години не е реализиран и няма как това да стане поради простата причина, че управляващата партия няма интерес да събори кабинета. Защото така прекратява сама мандата си. Освен, ако няма някаква договорка за втори кабинет, така че депутатите да оцелеят за четири години.

Дали Сините не играят ролята на Троянски кон за управляващите?

Кои бяха тези от ДСБ!? Да не би да ги асоциирате с Иван Костов? Това са някакви остатъци от Костов. Това, което виждате в момента, е неговата мумия. Той има само 5 народни представители, които от общо 240 са нищо. И като чуя да се фаворитизира Костов и как той щял да определя процеси и тенденции, ми става смешно.

Къде се разминахте с Бойко Борисов?

Това е много дълга тема – бездна, Сатурнова дупка. Ние сме диаметрално противоположни личности.

Кой може да бъде алтернатива на Борисов днес?

Има само една алтернатива и тя се казва Ред, законност и справедливост. Всичко останало, което се нарича “опозиция”, е в завери и договорки с Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Това са задкулисни игри по схемата „Ти на мене, аз на тебе.“

Вие какво правителство бихте подкрепили?

Ред, законност и справедливост има потенциал и след като спечели следващите избори, които има голяма вероятност да бъдат три в едно – парламентарни, местни и президентски, може да състави солидно дясно консервативно правителство с експерти и професионалисти, които са се доказали и обществото ги познава. Хора, които имат качества да бъдат държавници.

Ще успеете ли съвсем сами да съставите правителство?

Ние сме единствената извънсистемна партия от целия преход. Не можем да влизаме в комбинация с партиите от статуквото. За разлика от всички лидери на партии нямам нищо общо с комунистическите фамилии на прехода. От моя род няма нито един комунист. Каузата и визията ни за бъдещето на България е ясна – искаме рестарт на тази прогнила от корупция посткомунистическа държава.

Ще стигнат ли силите само на РЗС за такава мащабна промяна?

Считайте ни за общонационално гражданско движение, което няма никаква пречка да интегрира към себе си и много образовани, можещи и ерудирани хора от други политически партии – ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и целия граждански сектор.

Невинен ли е Алексей Петров?

Това ще каже съдът. На този етап за РЗС Алексей Петров е неосъждан български гражданин. Всичко друго са спекулации и преднамерени клевети от страна на вътрешния министър, който има личен проблем с него. Самият Алексей според нас притежава изключително важна информация за ключови фигури и фактори в държавата, начело с Цветан Цветанов.

Ще влезе ли в политиката Алексей Петров?

Това ще стане ясно в близките месеци.

 

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !