Рено-Гарсия Фонс и неговия квартет идват

18.01.2010 09:20 | Видян 3731 пъти

Рено-Гарсия Фонс и неговия квартет идват

След три седмици българската публика ще има възможност да се разходи из света на виртуозния басист Рено-Гарсия Фонс, който ще ни отведе на юг, следвайки  въображаемата линия, свързваща Средиземноморието, Латинска Америка и Ориента. Пътешествието ще се осъществи с помощта на квартета на Рено-Гарсия Фонс - Давид Венитучи - акордеон, Кико Руис - китара, Паскал Роландо- перкусия, а специалното участие на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро ще изпълни картината и ще направи преживяването незабравимо.
Като всеки велик музикант  Рено-Гарсия Фонс гледа скромно назад във времето и обяснява как е започнал да свири на контрабас: “Срещата ми с контрабаса беше любов от пръв поглед. От няколкото минути, прекарани с контрабаса на един приятел разбрах, че това е инструментът, на който щях най-пълноценно да се изразявам отсега нататък.
Инструментът разбуни въображениео ми – започнах да си представям, че контрабасът изразява универсалната музика. С него можех да свиря класическа музика и джаз, но ме доближаваше и до уърлд културата, която винаги ме е въодушевявала. Учители ми бяха Жан-Пиер Ложеро – солист в парижката опера и великият Франсоа Рабат.
След петгодишни занимания, навърших 21 г. и поех своя път - опитвах и  преобразувах своята техника като изучавах, търсех и черпех идеи от средиземноморската, индийска, арабска, афро-латинска традиция, джаза и съвременната камерна музика.”
Виртуозният изпълнител създава своя стил като подхожда непреднамерено към инструмента и разширява хоризонта му. Това е възможно и посредством специалното модифициране на инструмента.  “Стана ясно, че  подходът ми е непреднамерен и новаторски, като водещ винаги е бил стремежът ми да превърна контрабаса в пеещ солов инструмент. С тази цел и добавих пета струна във високия регистър на инструмента, за го отворя, без да променям автентичното му звучене.
Отделно от техническите умения и инструменталното изпълнение аз винаги съм искал да творя и да споделям музика без стилистични и жанрови граници, която хвърля мостове между джаза, класиката и традициите на Средиземноморието, Ориента и Латинска Америка – музика, която плава между тези светове и ме вълнува дълбоко.”, споделя Рено-Гарсия Фонс.
А вдъхновението му винаги са били:” не толкова от великите майстори на баса, колкото от хора като Пако де Лусия, Джон Коултрейн, Астор Пиацола, Джими Хендрикс.”
Пътешествието на юг с квартета на Рено-Гарсия Фонс с участието на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро ще бъде на 6 февруари в зала “България” от 19:30 ч.
Концертът на Рено-Гарсия Фонс La linea del Sur се осъществява с любезната подкрепа на Френския институт в София.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Първият Ерген Виктор обяви Алек за...

Виктор Стоянов, който придоби огромна популярност у нас...

Сър Пол Маккартни е първият британски...

Пол Маккартни стана първият британски музикант...

Няма коментари към тази новина !