Българският римски император Максимус Тракс

25.04.2024 10:10 | Видян 517 пъти

Българският римски император Максимус Тракс

Максимус Тракс, известен още като Максимин Тракиецът, е римски император, управлявал от 235 до 238 г. сл. н. е. Той е роден в Тракия (днешна България) около 178 г. и се издига в редиците на римската армия по време на управлението на император Александър Север.

Максимус Тракс е известен с това, че е първият роден "варварин", станал римски император, тъй като той е от тракийски произход, а не от римски или италиански произход. Той е известен със своята военна мощ и е провъзгласен за император от римските легиони след смъртта на Александър Север.

По време на управлението си Максимус Тракс е изправен пред няколко предизвикателства, включително войни с персите и германските племена, както и вътрешни конфликти в Римската империя. В крайна сметка той е убит през 238 г. сл. н. е. от собствените си войници, които са недоволни от управлението му и го възприемат като тиранин.

Въпреки краткото си царуване, Максимус Тракс е запомнен като значима фигура в римската история, отбелязвайки началото на периода на Войнишките императори, които се издигат на власт чрез военните си постижения, а не чрез рождение или социален статус.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Хотелът, който плаща на гостите, ако...

В Сингапур вали средно 171 дни в годината. Въпреки това,...

Кимбо от улицата до UFC: Историята на...

Тази седмица сме решили да разгледаме историята на една...

Няма коментари към тази новина !