Призовавам кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столичната община: Контрера

17.04.2024 15:45 | Видян 345 пъти

Призовавам кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столичната община: Контрера

"Внасям писмено предложение в СО"

Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера, публикуван във Фейсбук страницата му, идва във връзка с настояването на родителите на ученици от цялата страна 2 май да бъде неучебен, защото се пада по средата на група, определени от Кодекса на труда празници, които са неработни и неучебни дни.

„Във връзка с предстоящите Великденски празници предлагам кметът на София, съобразно законовите му правомощия, да обяви датата 2 май 2024 г. за неучебен ден за учебните заведения на територията на Столична община. Подобни заповеди вече издадоха кметовете на Пловдив и Стара Загора с мотива да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработни дни: 1 май – Ден на труда; 3 май – Разпети петък; 6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия. Също така 2 май е голям християнски празник - Успение на Св. цар Борис I Покръстител“, дава аргументи Контрера.

Той се позовава и на това, че кметове на общини като Пловдив, Стара Загора и Благоевград вече са издали заповеди 2 май да е неучебен ден.

„Считам, че една подобна мярка би била приета с разбиране и е в полза на хората, за да не се стигне до масово отсъствие на ученици на 2 май, което практически ще обезсмисли учебните занятия в този ден.“, допълва още общинският съветник от ВМРО.

Карлос Контрера внася и писмено предложение до Столична община.

Прилагаме и пълния текст на поста на зам.-председателят на ВМРО Карлос Контрера:

Призовавам кмета на Столична община - Васил Терзиев, да обяви 2 май за неучебен ден. Аргументите за това не са маловажни. През последните дни доста родители на деца задават резонния въпрос няма ли Столична община да реагира и да обяви деня за неучебен по примера на други български общини.

Във връзка с предстоящите Великденски празници предлагам кметът на София, съобразно законовите му правомощия, да обяви датата 2 май 2024 г. за неучебен ден за учебните заведения на територията на Столична община. Подобни заповеди вече издадоха кметовете на Пловдив и Стара Загора с мотива да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработни дни: 1 май – Ден на труда; 3 май – Разпети петък; 6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия. Също така 2 май е голям християнски празник - Успение на св. цар Борис I Покръстител.

Това време може да бъде използвано пълноценно от учениците за самоподготовка, предвид предстоящите държавни зрелостни изпити, които предстоят да се проведат през м. май за зрелостниците и националните външни оценявания за учениците в другите степени на образование.

Считам, че една подобна мярка би била приета с разбиране и е в полза на хората, за да не се стигне до масово отсъствие на ученици на 2 май, което практически ще обезсмисли учебните занятия в този ден.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Няма коментари към тази новина !