Ето кои грабнаха статуетките на юбилейните 50-и награди ИКАР

28.03.2024 11:05 | Видян 191 пъти

Ето кои грабнаха статуетките на юбилейните 50-и награди ИКАР

За поредна година на Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България (САБ) връчи Националните награди за сценични изкуства ИКАР. По традиция церемонията се проведе в Народен театър "Иван Вазов“, предаде "Фокус".

Мотото на XIX издание на Софийския театрален салон бе "Бойно поле за действие“. Най-престижните награди за сценични изкуства у нас бяха раздадени за 50-и юбилеен път и отличиха артисти в 23 категории.

Водещи на събитието бяха младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева, които изпълняваха и музикални откъси. Гост изпълнители бяха и дамският етно хор "Вакари".

Голямата награда за цялостен спектакъл бе присъдена на антивоенната сатира срещу войната в Украйна "Хага" по пиесата на Саша Денисова и под режисурата на Галин Стоев в Народния театър. Визията на спектакъла спечели и в категорията за сценография и костюми - Борис Далчев и Кънчо Касабов.

Наградата за главна женска роля спечели Весела Бабинова за своя моноспектакъл "Пистолет в торнадо" по текст на Лорън Гъндърсън.

Статуетката за главна мъжка роля отиде при Пенко Господинов за ролята си на Иполит Воробянинов в "Седемте стола" на ДТ Ловеч.

Наградата за поддържаща мъжка роля отиде при Вълчо Янев за образа на Дядото в постановката на ДТ Ямбол "Всички наши тела" по текстове на Георги Господинов.

За поддържаща женска роля бе отличена Александра Василева за играта си в експерименталния спектакъл на Народния театър "Петрови в грипа и около него" по романа на Алексей Салников.

Именно "Петрови в грипа и около него" бе отличен и за нестандартната режисура на Боян Крачолов.

Наградата за дебют грабна актьорът Калоян Желев, превъплътил се в сложната роля на аутистичния Кристофър в спектакъла "Странна случка с куче през нощта" на ДТ "Сава Огнянов" - Русе.

Три специални отличия бяха присъдени на доц. д-р Биляна Томова – с награда за постижения в Преподавателската дейност, сценографът Вечеслав Парапанов – с награда за Чест и достойнство на председателя на САБ Христо Мутафчиев, и актрисата Мария Каварджикова, която получи приза за Изключителен принос към българския театър и която публиката посрещна с бурни аплодисменти на крака.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !