Отиде си авторът на Мисия Лондон Алек Попов

22.03.2024 12:20 | Видян 228 пъти

Отиде си авторът на Мисия Лондон Алек Попов

Неговият сатиричен роман „Мисия Лондон“ има редица преиздавания, a екранизацията му се превърна в най-касовия български филм за последните 35 години.

На 58-годишна възраст почина писателят Алек Попов. Новината съобщиха от Българската академия на науките, където той беше член-кореспондент.

"Неслучайно книгите на Алек Попов имаха редица преиздания. Като например сатиричния роман "Мисия Лондон". Негови знакови творби са "Черната кутия" , "Мисия Туран", "Митология на прехода", "Спътник на радикалния мислител", "Телесни плевели", коментират от БАН.

"В тях авторът демонстрираше умението си за дискретен психологически анализ на своите герои, таланта си да води живо и увлекателно повествованието, да владее фабулата и сюжета на разказа, новелата или романа. И преди всичко да постига впечатляващо иронично самоотстранение, кодирано не само в сюжета, но и в езиковата фактура на творбата", посочват от академията.

В различни свои интервюта и беседи той многократно заявява, че е писател, който цял живот се труди на „нивата на езика“.

Затова и неговия основен инструмент е именно българският език. Алек Попов се интересуваше много от развитието на нашия език, от неговото обогатяване и магичната му способност да изразява и изобразява конкретните пулсации на духа на времето. Творбите му доказваха по елегантен начин това и предизвикваха у четящия човек желание за размисъл, за диалог, а понякога и за полемика. Но нали тъкмо в полемиката и в спора се ражда истината?

По романите и разказите на Алек Попов са създадени няколко филма, радиопиеси и пиеси. Той е съсценарист и на филма Мисия Лондон - най-касовият филм в България за последните 35 години, гледан от близо 400 000 зрители.

Мир на праха му!

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

Няма коментари към тази новина !