Кметът не уважи спортистите на София, която е световна столица на ... спорта тази година

13.02.2024 14:37 | Видян 349 пъти

Кметът не уважи спортистите на София, която е световна столица на ... спорта тази година

София награди днес най-добрите си спортисти, определени чрез първата в историята анкета за № 1 в столицата. Стилната церемония събра в Музея на историята на физическата култура и спорта в Националния стадион „Васил Левски“ изтъкнати състезатели, ръководители на федерации и клубове, общински и спортни деятели, представители на бизнеса, културата и медиите.

Връчени бяха специални призове на всички получили гласове в допитването, а с голямата награда като „Спортист № 1 на София за 2023 г.“ бе отличен победителят Алберт Попов. Скиорът алпиец събра 29 т. и изпревари със 7 т. наредилата се на второ място сабльорка Йоана Илиева, трета с общо 12 т. остана шахматистката Антоанета Стефанова. Всичките 7 състезатели с гласове в анкетата бяха наградени с купи и спортни артикули.

„За мен е чест да поздравя и наградя призьорите от името на Столична община и лично на кмета Васил Терзиев. Много важна задача е да работим за спортната култура. През миналата година Столична община е подкрепила чрез 4 програми над 270 спортни клуба. В следващите 4 години сред приоритетите ще бъде отново масовият спорт, както и спортът сред маргинализираните, сред възрастните и хората с увреждания“, заяви Яна Генова, зам.-кмет по Направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“

Даниела Дашева, зам-министър на младежта и спорта също поздрави призьорите и награди част от намерилите място в анкетата. „Време беше София също да определи най-добрите си спортисти. Добре е, че сред най-заслужилите има представители на много различни спортове. Радостно е, че спортът е сред приоритетите на общината, а нека да си пожелаем в скоро време София да бъде и световна олимпийска столица, с кандидатурата за домакинство на младежки олимпийски игри. Спортистите винаги са били пример за хората,“ каза още Дашева.

Призьорите бяха поздравени още от Цеко Минев - президент на БФ ски, вицепрезидент на БОК и член на Изпълкома на ФИС, Любомир Ганев - президент на БФ волейбол и член на Изпълкома на БОК, Ренета Камберова – олимпийска медалистка в художествената гимнастика от Рио2016, Йордан Гълъбов - член на УС на БФ фехтовка, Катя Иванова - директор на Музея на историята на физическата култура и спорта и др.

„Вярвам, че тази анкета ще стане традиция. Пожелаваме си също да има по-добра спортна инфраструктура. Щастливи сме, че първият победител в анкетата е от зимните спортове, а в допитването ски-федерацията има двама представители. Тази година БФ ски чества своя вековен юбилея, от тук, в София са тръгнали представителите на едни от първите клубове в страната,“ каза Цеко Минев, преди да подари издания на специалния Алманах, посветен на 100-годишнината на организираните ски в България на кмета на София, на Фондацията, на Музея на спорта и на най-заслужилите в анкетата.

Президентът на БФ волейбол Любомир Ганев отправи специални благодарности за стореното през миналата година от Александър Николов. „Много е трудно състезател от колективните спортове да бъде отличен индивидуално, но Алекс заслужава с успехите които постигна. Надяваме се той и брат му да ни радват още 15-20 години, двамата са невероятни таланти,“ каза още Любо Ганев

Сцециални благодарности бяха отправени към екипа на „София – световна столица на спорта“, който организира анкетата с тази церемония и най-вече към зам.-председателя на Фондацията Анатоли Илиев.

„Надяваме се, тази анкета да бъда само едно начало на бъдеща добра традиция. Фондацията увлече стотици хиляди през последните 10 години. Ние няма да спрем да подпомагаме спортистите, но и да влагаме усилия и ресурс за масовия спорт, за спорта сред различни социални и възрастови групи,“ заяви Илиев, след което връчи на Музея на спорта фланелката, с която Изабела Янкова – едно от лицата на инициативата – спечели световна титла в маутинбайка.

На Церемонията бяха официално обявени и лицата на инициатива „София – световна столица на спорта“. През 2024 г. това са с шахматистката Белослав Кръстева и скиорът Алберт Попов. Двамата получиха специални ваучери на стойност 500 лв за закупуване на спортна екипировка по техен избор.

„Благодаря за това признание, за мен е чест да бъда спортист № 1 на София в първата анкета. Благодаря на журналистите, за гласовете, които са ми дали. Това е признание, но и отговорност, особено сега, когато съм определен и за едно от лицата на инициативата в годината, когато имаме титлата „световна столица на спорта“. Не само шампионите и медалистите, а всеки спортист е пример за подражание, състезателите са следвани от хиляди, понякога милиони. В тази връзка е много важно да можем да увлечем повече да спортуват, да бъдат активни, да водят здравословен начин на живот,“ заяви Алберт Попов веднага след като получи масивния приз за номер 1 в София през 2023 г.

Белослава Кръстева също благодари за доверието и признанието да бъде „лице на инициативата“. „Радвам се, че шахматът получи таказа известност и подкрепа в последно време, това е много важно за нас. Тази популярност със сигурност ще спомогне за по-доброто бъдеще на нашия спорт. Със званието „лице на инициативата“ вече имам още възможности да направя така, че повече млади хора да се увличат по спорта, ще направя всичко възможно да бъда на максимален брой събития и активности на Фондацията тази година,“ каза Белослава Кръстева, която пристигна специално за церемонията от САЩ, където е студентка.

"Стана традиция Фонцация „София – европейска столица на спорта" да определя наши талантливи състезатели, които да промотират идеите и мисията на програмата. Целта е тези наши спортни звезди да увличат хората чрез това, което са пастигнали, но и чрез своята обятелност като примери за подражание, като модели на поведение, като личности следвани и обичани от милиони. Те ще бъдат с хилядите по събитията на „София – световна столица на спорта“, ще поздравяват участниците, ще стартират с тях във велошествия и други състезания, ще награждават призьорите. Техните лица ще са по билбордове и мертостанции, където ще промотират събитията на инициативата за да увличат хората да се възползват от възможностите, които предоставя Фондация „София – европейска столица на спорта“ за активен и здравословен начин на живот на софиянци и гостите на града," отбеляза водещата на церемонията Цвета Гагарова.

През годините лица на инициативата бяха следните състезатели: 2018 Христяна Тодорова (художествена гимнастика), 2019 Александра Фейгин (фигурно пързаляне), 2020 Йоана Илиева (фехтовка), 2021 Катрин Маноилова (шорттрек), 2022 Изабела Янкова (маутинбайк) и Калоян Бинев (таекуондо) и 2023 Андреа Коцинова (сноуборд) и Йоан Величков (тенис на маса). Повечето от тях присъстваха днес на Церемонията за да пожелаят успех на своите наследници.

Попов заслужи признанието „Спортист №1 на София за 2023 г.“ с първия си подиум в Световната купа по алпийски ски при третото място на слалома в Палисейдс Тахо и с 15-ата позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона. Алберт прави първи стъпки на ски и първи тренировки по пътя към световния елит по склоновете на Витоша в зимен център Алеко.

Йоана Илиева спечели бронз на сабя от Световното по фехтовка в Милано, което бе първи медал от световно в историята на българската женска фехтовка и стана европейска шампионка до 23 г. от Будапеща. През 2020 г. тя бе лице на инициативата „София – европейска столица на спорта“.

Антоанета Стефанова бе капитан на шахматния тим на България, грабнал европейската отборна титла за жени в Будва (Черна гора)

В класирането следват Боряна Калейн (с два сребърни медала от Световното първенство по художествена гимнастика за жени във Валенсия и спечелена олимпийска квота за Париж 2024), Белослава Кръстева (с бронз на Световното по шахмат за девойки до 20 г. в Мексико сити и злато с отбора на България на Европейското за жени в Будва, Черна гора), Тервел Замфиров (световен шампион по сноуборд за младежи в паралелния гигантски слалом в Банско и със сребро от отборния гигантски слалом на Европейския олимпийския младежки фестивал в Италия) и Александър Николов (заслужил сребро в Италианското волейболно първенство с тима на „Кучине Лубе Чивитанова“, капитан на младежките национали, спечелили бронз на Световното в Италия и със силна дебютна година в мъжкия национален отбор, Александър е роден в Тур, Франция, но от малък израства и тренира в Левски София)

Дебютното издание на анкетата бе организирано експериментално сред авторитетните спортни журналисти членове на Медийния съвет към Българския олимпийски комитет. Всеки от тях посочи своята тройка, като за първо място се даваха 5 т., за второ 3 и за трето 1 т. Най-много първи места събра Алберт Попов – 4, Йоана Илиева и Антоанета Стефанова са с по две челни позиции и Боряна Калейн с една.

ЛИЦАТА НА "СОФИЯ - СВЕТОВНА СТОЛИЦА НА СПОРТА ПРЕЗ 2024"

Белослава КРЪСТЕВА
шахмат

Родена в София през 2004 г. и от малка избира шахматната дъска, след като на 5-годишна възраст баща й показва как се местят фигурите, а на 7 започва да тренира. Едва 13-годишна печели бронз на европейското за девойки в Мамая (Румъния). През 2020 година грабва държавната титла за жени. Третият български състезател достигнал оценка ЕЛО 2350 т. Европейска шампионка за жени с отбора на България от първенството в Будва (Черна гора) 2023. Печели бронз на световното за девойки до 20 г. в Мексико сити 2023 с равни точки с останалите медалистки. Гросмайстор за жени. Представя България на трета дъска за деветото място на шахматната олимпиада в Ченай (Индия) 2022. В момента следва бизнес и финанси в Университета на град Колумбия, Мисури.

Алберт ПОПОВ
алпийски ски

Роден на 8 август 1997 г. в София. Първите си стъпки на ски прави на Витоша, започва да тренира от 2009 г., състезател на клуб „Мотен“ с личен треньор Ивайло Борисов. Вицешампион на слалом и гигантски слалом от олимпийския младежки европейски фестивал в Форарлберг/Лихтенщайн 2015. С бронз на гигантски слалом от младежкото световно първенство в Давос 2018. Девети на слалом и 17-и на гиганстки слалом от олимпийските игри в Пекин 2022, стартира и на олимпиадата в Пьонгчанг 2018 с 28-о място на гигантски слалом. С първи подиум за Световната купа от третото място на слалома в Палисейдс Тахо, 15-и в крайното класиране за дисциплината през миналия сезон. Три пъти сред първите 30 на световни първенства за мъже от Санкт Мориц 2017, Оре 2019 и Кортина 2021.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !