Ставам маниак, когато обичам едно нещо: Брадли Купър

18.01.2024 12:48 | Видян 1020 пъти

Ставам маниак, когато обичам едно нещо: Брадли Купър

Специална прожекция на филма Маестро беше предшествана от "въпроси и отговори" между Брадли Купър и Стивън Спилбърг пред публика в легендарния китайски театър, разположен на булевард Холивуд, в Холивуд, Калифорния.

След дебюта си с Роди се звезда през 2018 г., Брадли Купър се завръща в музикалната битка с биографичния филм Маестро, тръгващ в Netflix от 20 декември, който проследява връзката през целия живот между Бърнстейн, музикант, диригент (първият американец в Ла Скала в Милан), композитор, учител, автор и съпругата му, актрисата Фелисия Монтеалегре Кон.

Първоначално Стивън Спилбърг трябваше да режисира филма, след като изпрати сценария на Купър да играе главната роля. Само час и петнадесет минути по-късно актьорът вече беше приел, като скоро предложи и да режисира, когато Спилбърг, зает с Уестсайдска история (чиято музика е на Бърнстейн), реши да се оттегли от режисирането, но не и от продуцирането, заедно с други, включително Мартин Скорсезе и самият Купър, който преразгледа сценария с Джош Сингър.

СТИВЪН: Е, мога да ти гарантирам точно сега, че Ленард Бърнстейн е тук с нас, целува те силно по устата, стиска дупето ти и казва: "Благодаря ти за това, което направи за мен, това, което направи за Фелисия, какво направихте за Александър, Нина и Джейми и всички, които обичат класическото влияние върху цялата съвременна музика."

БРАДЛИ: Благодаря ти.

СТИВЪН: Тук напълно се оттеглям от ролята си на продуцент, защото имам нещо като по-проницателна вътрешна перспектива – но просто ще седя тук, за да попитам въпросите, които ми бяха зададени относно теб и филма и твоя процес. Едно от нещата, които наистина ме учудват, Брадли, е, че когато ми показа за първи път „Роди се звезда“ и разбира се, мисля, че видях – всички сме виждали – четири „Родени звезди“ преди този, това, което ме взриви е, че никога не бях виждал „Родени звезди“ като този, който направи. И не можех да повярвам, че това е първият ти режисиран филм. И съм тройно нокаутиран от факта, че Маестро е едва вторият ти филм. Това просто е невероятно.
Бих искал първо да говоря за факта – защото тази история, процесът на стартиране на този филм, има дълга история, започвайки с Марти Скорсезе, който нае Джош Сингър, и след това Марти реши да направи Ирландецът (2019), и тогава аз наистина исках да разкажа историята, но също така се подготвях за Уестсайдска история и работа с Джош. И тогава, знаеш ли, нямаше да мога да го направя, и тогава ти се обадих и ти получи сценария. Може ли да ми разкажеш малко за това колко млад беше, когато започна да дирижираш?

БРАДЛИ: Разбира се, добре, първо, трябва да кажа, че единствената причина да съм тук е този човек точно тук (към публиката за Спилбърг). Той ми даде възможност, искрено, че ако знаеш кога си в положение, в което е Стивън, и имаш сърцето като него, можеш да промениш живота на хората. И това, което той направи, този човек точно тук, като просто протегна ръката си и каза, „Елате с мен“ и… и ето ни.

Така че, аз съм ти напълно задължен. Благодаря ти, Стивън. Щяхме да направим American Sniper заедно, хм, говорехме да направим заедно „Matt Helm“ и аз ти споделих манията си по дирижирането и мисля, че така започна.

СТИВЪН: Какво беше двуседмичното отстъпление, което вие и Кари Мълиган продължихте, за да се интегрирате вертикално в своите персонажи, в процеса?

БРАДЛИ: Това беше нещо, на което ме научиха в гимназията от Елизабет Кемп, която беше преподавана от Сандра Секат, и беше базирано в работилница за сънища, за да ги регистрирате за поредица от седмици и след това се събирате с всеки друг, с когото работите и в този случай бяхме Кари и аз и нейният учител по актьорско майсторство Ким и работихме шест дни и споделяхме тези сънища, които записвахме въз основа на въпроса за нашите персонажи и след това правихме упражнения заедно и това се нарича Ates в ритуал, който създавате нещо като шоу от един човек за другия човек. И наистина целта е просто да станете абсолютно уязвими спрямо другия човек, така че да споделите нещо и да имате връзка, на която наистина можете да се доверите един на друг. Правил съм това и преди с много проекти, Стефани, Лейди Гага и аз го направихме за „Роди се звезда“, и са невероятни нещата, които излизат от това, дори като писател. Но това упражнение намирам за напълно безценно.

СТИВЪН: В съответствие с това, когато работиш с актьорите си, как всъщност се справяш, разбираш ли това да си член на екипа, но и да си режисьор? Знаеш ли, защото работиш и от двете страни на камерата, но все още си бил Ленард Бърнстейн, когато режисираш Маестро. Но ти работиш и от двете страни на камерата и аз бях на снимачната площадка малко, не много, и те гледах и беше удивително да те видя да вървиш напред-назад така, все още в образа, но в същото време, извън синтаксиса или народен език на периодичен диалог и директно в занаята да уведомиш Манг как да бута количката и да говориш и с твоя оператор. Така че беше наистина интересно. Как наистина, и има много актьори, знаеш ли, имаше актьори, които наистина са се отличили с това, че са били пред камерата и зад камерата.

БРАДЛИ: Стивън, винаги съм се откривал, че мисля като режисьор и като актьор толкова много години и винаги съм бил очарован от това, че мозъкът ми, мисля, просто намери място, където мозъкът ми се чувства най-удобно. И така, нямах чувството, че ставам като някакъв странен шизофреник - това е този вид шизофренична шега, нали знаеш, връщане напред-назад между режисиране и актьорство. Не бих се появил на работа може би от пет до шест часа преди обаждането на екипа, за да стана Ленард с помощта на Казу Хиро, който е невероятен - гримьорът. Работихме години върху това, той е невероятен. Беше страхотно и ти дори беше там, когато направихме чудесен тест през 2019 г. в Disney Hall, за да се уверим, че не изглеждам като скеч от някое вечерно шоу.

СТИВЪН: Знаеш ли, едно от най-дръзките неща за мен относно рисковете, които пое при режисирането на Маестро, и не бих го нарекъл риск, защото го направи с такава увереност и никога не поглеждаш назад, но това бяха сцени без покритие, сцената, пълната експлозивна и силна сцена между Фелисия и Лени в апартамента, преди Снупи да мине покрай прозорците. Кажи ми малко за някои от твоите избори, когато с екипа ти сте решили, че имате концепция, имате концептуална снимка и сте искали да не промените решението си по-късно в стаята за монтаж, но просто сте продължили и сте го заснели без никаква предпазна мрежа.

БРАДЛИ: Това беше първият филм, който направих безстрашно, със сигурност. Имаше само две сцени, които заснех със страх и това беше първият снимачен ден, когато Ленард учи младия Уилям. Направих куп монтажи, но всъщност всичко, което някога съм си представял, беше този вид, че той е като мъпет в долната част на кадъра и не може да се сдържи, а в края той поема целия филм, което е това, което виждате във филма, когато той казва: „О, за мен ли е или за вас?“,а другото нещо беше катедралата Ели, когато той дирижира Малер. Бях направил като Брант с Palah High и кабелна камера и всички други неща от страх, когато наистина само един кадър я разкрива, защото тя е там, за да види как той няма омраза в сърцето си. Освен това, направих това, което ти каза, Стивън, и мисля, че това е просто поради причината, че бях прекарал толкова много време, хм, и Джош и аз бяхме прекарали толкова много време в писане и работа по този филм, и създавам в ума си всеки един възможен начин да го снимам и начин за заснемането му, така че докато се качихме на снимачната площадка, ми беше толкова ясно как виждам филма и ако направих въртене, тогава можех да видя другите ефекти, които трябва да направя.

СТИВЪН: Ти си работил с някои доста невероятни режисьори: Клинт Истууд, Гилермо Дел Торо, Дейвид О. Ръсел. Когато работиш с режисьори и сте на снимачната площадка, можеш ли да разделиш това, което правиш като актьор, и в същото време да наблюдаваш техния занаят и да наблюдаваш защо правят кадър и каква е композицията на този кадър и влизаш ли в главите им в този смисъл?

БРАДЛИ: Искам да кажа, че вероятно съм истински трън в задника, но това, което ще кажа, е моят опит, чувствам се, че съм ходил във филмово училище с Дейвид О. Ръсел. Аз успях да вляза в монтажните стаи на всички тези режисьори в продължение на месеци. Винаги имах приятели актьори, които ме питаха: „Как, по дяволите, се случи това?“ И аз отговарях: „Мисля, че е, защото знаеха, че не ми пука какво правя; Грижех се да им помогна да направят филма, който искат да направят.“ Така че това беше много ясно на всички тези режисьори от много рано. И така мисля, че просто успях да науча толкова много от всички тези режисьори, защото те отвориха вратите си за мен творчески и ми позволиха да вървя по пътя с тях до голяма степен, защото знаеха, да, когато бях на сет, първо, никога не напускам снимачната площадка, никога, така че винаги съм там.

СТИВЪН: Имаше ли шаблони или други филми, които наистина ти повлияха и ти дадоха идеи за Маестро?

БРАДЛИ: Това е много интересен въпрос, знаеш ли? Сетих се за Ернст Любич и Макс Офюлс с черно-бялото, но нищо, нищо друго освен как си спомням този предишен период на киното. Без това почти щях да си измисля, ако кажа, че има конкретни неща, спомням си „Родени звезди“, Хал Ашби беше в главата ми, но наистина се превърна в мое собствено нещо въз основа на това, че просто обичам филмите толкова много, че просто е нещо вътре в мен, разбираш ли какво имам предвид? Дори не мога... би било трудно да разбера всичко; всичко е едно нещо, това съм аз, това е цялото ми съществуване.

СТИВЪН: Това беше изключителен път, който сте изминали. Толкова съм щастлив и се чувствам наистина добре със себе си, че аз, че те наех и толкова се гордея с теб, че веднъж те наех да поемеш и да станеш всичко, което даде на всички нас като опит. Благодаря ти, Брадли.

БРАДЛИ: Благодаря ти, Стивън.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Приморски лебед: Фото на деня

Приморски лебед: Фото на деня Снимка: Здравко Василев

Няма коментари към тази новина !