Независим граждански борд да упражнява надзор по ремонта на паметника на Шипка: Манолова

08.01.2024 15:08 | Видян 246 пъти

Независим граждански борд да упражнява надзор по ремонта на паметника на Шипка: Манолова

Правителството да допусне граждански борд от независими експерти - историци, архитекти, общественици, представители на местната власт от Габрово и Казанлък да осъществят надзор над необходимостта и действията по реконструкция на Паметника на свободата, част от парк-музей "Шипка". За това настояват в своя позиция от гражданската платформа Изправи се.БГ с лидер Мая Манолова.

В позицията си от сдружението заявяват, че управляващите са загубили доверието на обществото, че прикриват зад опазване на културно-историческото наследство конюнктурни партийни като представата им за "реконструкция на паметници включва тяхното нарязване и захвърляне в някой двор", каквото се случи с най-високата от скулптурните групи на Паметника на Съветската армия в София или с намерението на управляващите партии да продължат с войната си срещу българската история с премахването и на други монументи като паметника "Альоша" в Пловдив.

От Изправи се.БГ припомнят, че коалицията на сглобката вече изрази отношението си към паметника на Шипка с опита си да подмени националния празник на България от 3-ти март, чийто най-ярък символ е именно Паметника на свободата.
От гражданското сдружение изразяват безпокойството си, че до този момент подготовката за ремонта на паметника протича на тъмно без яснота за гражданите за предвидените дейности и срокове за реконструкцията.

Поради тази причина от организацията на Мая Манолова отправиха 4 искания към властта, с които да се гарантира опазването на паметника и успокояването на обществеността относно намерението на правителството спрямо Паметника на свободата.

1. Да се допусне граждански борд от независими експерти - историци, архитекти, общественици, представители на местната власт от Габрово и Казанлък да осъществяват надзор над действията по реконструкция на Паметника на свободата, част от парк-музей "Шипка".
2. Да бъдат публикувани и обществено достъпни всички документи, свързани с предстоящата реконструкция на паметника на връх Шипка (Св. Никола), включително проекти, избрани изпълнители, разрешения за строеж, срокове за изпълнение на дейностите.
3. Да се даде ясен график за периодите от време, когато ще бъде ограничен свободният достъп до сградата на Паметника на свободата и да бъдат максимално съкратени сроковете на затваряне.
4. Да не бъде ограничаван достъпът до останалите обекти, паметници, възстановки на позиции, батареи и землянки на площта на Парк-музей „Шипка“ и да не бъдат ограничавани честванията по случай националния празник 3 март на историческия връх.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Няма коментари към тази новина !