Купиха ферарито на Фернандо Алонсо за почти $6М

02.01.2024 11:59 | Видян 323 пъти

Купиха ферарито на Фернандо Алонсо за почти $6М

Ferrari Enzo директно от личната колекция на двукратния световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо беше продаден на търг в Монако.

Крайната платена цена, включително таксата на купувача, беше умопомрачителните 5,4 милиона евро (приблизително 5,9 милиона долара). Това е два пъти повече от това, за което обикновено се продават Enzo, дори при днешните завишени цени за класически и специални автомобили.

Понеже е собственост на Алонсо, този конкретен Enzo е и с по-висока цена. Алонсо дори остави видео съобщение, което беше пуснато по време на продажбата.

„Това означава много за мен и си прекарах страхотно с колата... това е вълшебно произведение на изкуството“, каза той във видеото. „Знам, че ще бъде в добри ръце... моля, погрижете се за колата и й се насладете.“

Въпреки това, колата може да се похвали и с първата завършена каросерия на Enzo — Scocca no.1 — което означава, че е един от най-ранните построени Enzo. Произходът е потвърден от Червената книга на автомобила Ferrari Classiche, според Monaco Car Auctions, които са извършили продажбата.

Ferrari построи само 400 пътни коли Enzo плюс 30 пистови FXX, произведени от Enzo. Enzo на Алонсо е завършен в характерното за Ferrari червено Rosso Corsa и има само 2982 мили на километража, въпреки че не е ясно колко от тези мили всъщност са добавени от Алонсо, който кара за отбора на Ferrari F1 между 2010 и 2014 г. и днес кара за Aston Martin.

Наречен на основателя на компанията Енцо Ферари, Enzo беше водещият суперавтомобил на Ferrari от началото на 2000-те години, продължавайки там, където F40 и F50 спряха. Наред с други неща, той беше забележителен с монококово шаси от въглеродни влакна и трансмисия с лостчета – стандартна цена в суперавтомобилите днес, но доста нова по онова време. Тази трансмисия е съчетана с 6,0-литров V-12, който изхвърля 650 к.с. и ще ускорява Enzo от 0-100 км в час за 3,6 секунди до максимална скорост от 349 км в час.

На търга беше и Ferrari 250 GT Boano от 1956 г., което беше продадено за 1 512 000 евро (1,65 милиона долара), включително таксата на купувача. Автомобилът е един от общо 14-те екземпляра на купета с алуминиеви каросерии и се състезава на Nassau Governor’s Trophy през 1956 г. със състезателя Jan de Vroom зад волана.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Няма коментари към тази новина !