Молдова отказа достъп на Горан Брегович в страната

21.08.2023 17:08 | Видян 522 пъти

Молдова отказа достъп на Горан Брегович в страната

На известният сръбски музикант Горан Брегович и неговата група бе отказано влизане в Молдова, след като кацнали на летището в Кишинев през уикенда. Изпълнителят е трябвало да изнесе концерт на фестивала "Густар".

Граничната полиция все още не е дала обяснение за случая, но се смята, че проруската позиция на балканската зведа може да е била фактор за това. Организаторите на фестивала заявиха, че са разочаровани от решението да бъде отказано влизането на Брегович в страната. Те коментираха, че са очаквали с нетърпение неговата поява, както и че той е талантлив артист.

Според държавната телевизия "RTS", излъчваща се в родината на музиканта, Министерството на външните работи в Сърбия е отправило запитване до министър Ивица Дачич, искайки да разбере защо е спрян изпълнител, който не се е сблъсквал с такива проблеми при посещението си в която и да е държава по света. Игор Мунтяну, който е проевропейски либерален политик и бивш депутат, даде отговор за причините: "Граничната полиция му е отказала достъп в Молдова, защото открито подкрепя анексирането на Крим, възхвалява т.нар. "руски свят" и е запален почитател на Путин."

Брегович открито подкрепи окупацията на Крим през 2014 г. и нахлуването на Русия в Украйна. По-рано властите в Кишинев заявиха, че публичните личности, които призовават към война, раздор и омраза, са нежелани на територията на Република Молдова. Случаят със сърбите идва броени дни, след като властите в молдовската столица изгониха десетки руски дипломатически служители от посолството. По-рано тази година сред твърдения за подготвяни от Русия безредици, с цел сваляне на проевропейското правителство в страната, не бяха допуснати и сръбски футболни фенове.

Що се отнася до фестивалът "Густар" - той се провежда между 18 и 20 август, и е най-важното мултикултурно събитие за годината, събиращо десетки значими артисти на едно място. Тази година има две сцени за близо 40 групи от няколко страни, включително от Румъния, Украйна и Грузия.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Няма коментари към тази новина !