Кои сa победителите на наградите БАФТА за 2023 година

15.05.2023 13:50 | Видян 332 пъти

Кои сa победителите на наградите БАФТА за 2023 година

Това бе нощ на блясък и разкош, в която звездите се събраха в "Royal Festival Hall" за най-голямата вечер в телевизионния календар на Обединеното кралство. Носителката на "Оскар" Кейт Уинслет получи наградата за най-добра актриса в главна роля, а Бен Уишоу - за водещ актьор за ролята си на лекар във филма "Това ще те заболи". Oтличието на Кейт е за ролята й в сериала "I Am Ruth" по британския Channel 4, в който си партнира със своята 22-годишна дъщеря Миа Трепълтън. Историята разказва за отношенията в семейство на самотна майка, чиято дъщеря в тийнейджърска възраст изпада в психическа криза. В емоционалната си реч Уинслет заяви: "Ако можех да счупя наградата на две, щях да дам другата половина на дъщеря си."

Снимка: Getty Images

Актьорът Лени Ръш от мрачната комедия на Дейзи Мей Купър "Am I Being Unreasonable?" също спечели наградата за най-добро мъжко изпълнение, побеждавайки Даниел Радклиф, Джон Пойнтинг и Мат Бери.

Снимка: Getty Images

Нощта не мина без изненади. Дългогодишната драма "Casualty" победи "EastEnders", "Emmerdale" и миналогодишния победител "Coronation Street" за най-добър сериал и продължаваща драма. 

Междувременно "Маскираният певец" се пребори с конкуренцията на "Saturday Night Takeaway" и "Strictly Come Dancing" и спечели наградата за най-добро развлекателно предаване. По време на вечерта сър Мо Фара, който спечели награда БАФТА за документалния си филм по BBC "One The Real Mo Farah", посвети филма си на "децата, които са обект на трафик". 

Снимка: Getty Images

При получаването на наградата на събитието той заяви, че се надява историята му да покаже на "децата, които нямат думата", че "не са сами".

"Надявам се моята история да покаже, че те не са сами, че сме заедно."

На награждаването музикалната драма "Mood", която разказва историята на начинаещ певец, опитващ се да пробие в индустрията, взе и наградата за най-добър минисериал. Създателката и писателка Никол Леки благодари на жените, които са ѝ поверили историите си, и посвети наградата на майка си, която е починала, когато тя е била на 19 години.

"Това беше толкова трудна битка в живота", сподели тя и допълни: "Надявам се това да вдъхнови други, които са преминали през нещо непреодолимо". Наградата за най-добро игрално предаване пък взе "Joe Lycett Vs Beckham: Got Your Back at Xmas", в което комикът се сдърпа с бившия футболист миналата година, за да подчертае истинската цена на Световното първенство по футбол в Катар.

Въпреки че Лисет не присъстваше, за да вземе наградата си, член на продуцентския му екип прочете изявление на комика на сцената, в което благодари за подкрепата и посвети наградата на "хората, които все още са потискани в Катар", пише "Sky News". 

На церемонията актрисата Сьобан Максуийни спечели награда за най-добро женско изпълнение в комедийна програма за ролята си на директорката Сестра Майкъл в хитовата комедия "Момичетата от Дери". В хумористичната си реч тя каза: "Благодаря на хората, че ме приеха в сърцата и холовете си."

Снимка: Getty Images

Ето кои са останалите победители: 

Реалност и конструирана фактология: The Traitors

Късометражна програма: Как да бъдеш човек

Специализирана фактология: Русия 1985-1999 г: Traumazone

Дневна програма: Ремонтната работилница: Кралско посещение

Спортни предавания: Евро 2022 за жени на Уефа

Поддържаща женска роля: Ан-Мари Дъф - "Лоши сестри"

Актуални събития: Децата на талибаните

Отразяване на новините: Channel 4 News: На живо в Киев

Минисериал: "Mood"

Международен: "Чудовището Дамър: Историята на Джефри Дамър"

Фактологичен сериал: "Libby, Are You Home Yet?"

Комедийна развлекателна програма: Петък вечер на живо

Събитие на живо: Platinum Jubilee - Party At The Palace

Специални награди: Дейвид Олусога

Незабравим момент: Платинен юбилей - парти в двореца Падингтън посреща кралицата

Актьор в поддържаща роля: Адел Ахтар - Шерууд

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !