Защо бялата мечка не може да тича дълго време и защо крие черния си нос с лапи

25.02.2023 12:19 | Видян 749 пъти

Защо бялата мечка не може да тича дълго време и защо крие черния си нос с лапи

1. Белите мечки несъмнено са едни от най-удивителните животни на нашата планета, тъй като тези величествени животни успяват да оцелеят на едно от най-екстремните и студени места на Земята.

2. Бялата мечка се нарича още северна мечка или полярна мечка, а северните народи я наричат Нанук или Ошкоой.

3. Бялата мечка е не само най-големият сухоземен хищник в северните ширини, но и интелигентен и находчив хищник, който е успял да се адаптира и да оцелее в толкова суровия полярен климат.

4. Бялата мечка е най-големият топлокръвен хищник на планетата. Бялата мечка може да тежи до 1000 кг и да е дълга от 3,5 до 4 метра.

5. Друг подвид на бялата мечка - гигантската полярна мечка - е живял в Арктика. Тежала е 1200 кг и е била дълга над 4 метра.

6. Тъй като живее в отдалечени от човешката цивилизация райони - над Северния полярен кръг - бялата мечка запазва по-голям диапазон от местообитания от всеки друг хищник. Но въпреки това той е в списъка на уязвимите видове, тъй като популацията му в света е едва 20 000-25 000 екземпляра.

7. Най-близкият роднина на полярната мечка е кафявата мечка. Двата вида са еволюирали от един и същ прародител преди около 600 000 години.


 

8. Кафявите и белите мечки могат да се кръстосват помежду си и да създават хибриди, тъй като са родствени видове и имат общи предци.

9. Полярната мечка, която ражда по 1 до 3 малки, ги носи в продължение на 8 месеца. Малките се раждат в бърлогата между ноември и декември. В края на март или началото на април женската и нейните малки излизат от бърлогата.

10. Полярните мечки се смятат за големи чистници. Тези животни прекарват 15-20 минути всеки ден в хигиенни процедури, като се почистват старателно от остатъци от полепнали замърсявания и хранителни частици. Това е много важно за тях, тъй като замърсената козина на мечките губи изолационните си свойства.


 

11. Полярните мечки никога не са живели в Антарктида или Австралия.


 

12. В Аляска и Америка живеят около 90% от всички бели мечки.


 

13. Тъй като лапите на полярната мечка са снабдени с мембрани, тя се класифицира като морски бозайник.


 

14. Ако Бялата мечка не може да си набави храна за повече от 7 до 10 дни, метаболизмът ѝ се забавя и тя започва да изгаря мастните си запаси, докато намери храна.


 

15. Освен това те са много умни и изобретателни. Когато ловуват тюлени (най-често срещаната им плячка), белите мечки използват широк спектър от ловни техники. Предполага се, че те дори покриват черните си носове с лапи, за да не се виждат в снега.


 

16. Поради изключителната си биологична структура полярните мечки са необичайно топлокръвни животни. Телесната им температура никога не пада под 31 градуса по Целзий. Понякога дори избягват бягането и други физически дейности, за да избегнат прегряване.


 

17. Възрастните полярни мечки водят самотен живот, но между тях могат да възникнат и да се поддържат приятелства.


 

18. Най-голямата популация от бели мечки живее в Баренцово море, а най-малката - в Шпицберген.


 

19. Въпреки че полярните мечки обикновено се раждат на сушата, те прекарват по-голямата част от времето си в морето. Научното им наименование Ursus maritimus означава "морска мечка".


 

20. Бялата мечка е отличен плувец и често може да плува дни наред. Една мечка плува непрекъснато в продължение на девет дни в студеното Берингово море, като изминава 687 километра, за да достигне до леда далеч от сушата. Обикновено плуват със скорост 10 километра в час. Бялата мечка има крака с мембрани, които ѝ помагат да плува.


 

 21. Въпреки внушителните си размери, когато бягат по суша, белите мечки могат да развият скорост до 40 км/ч. Но те не могат да бягат толкова бързо за дълго, тъй като могат да прегреят.


 

22. Мечките имат отлично обоняние. Те могат да доловят миризмата на тюлен, излязъл на леда, от разстояние 32 километра.


 

23. Полярните мечки не замръзват, за което им помага дебел слой подкожна мазнина с дебелина 13 см.


 

24. Женските полярни мечки от южните части на Арктика отглеждат малките си в продължение на 2 години, докато женските от по-студените части отглеждат малките си в продължение на 3 години.


 

 25. Учените предполагат, че полярните мечки са еволюирали от общия си прародител с кафявите мечки. Те са развили уникални характеристики, които им помагат да оцелеят в много студения арктически регион.


 

26. Някои изследователи смятат, че интелигентността на полярните мечки може да е толкова висока, колкото тази на маймуните, благодарение на умните им методи на ловуване, находчивостта и способността им да променят поведението си в отговор на променящите се предизвикателства на околната среда.


 

27. Най-тежката полярна мечка, регистрирана някога, е тежала 1002 кг. Това е мъж, заснет в северозападна Аляска през 1960 г.


 

28. Способността на белите мечки да плуват в ледена вода, без да намокрят козината си, се дължи на факта, че тя е покрита с мазнини. Това гарантира водоотблъскването му.


 

29. Поради топенето на ледовете учените прогнозират, че до 2050 г. две трети от сегашната популация на тези удивителни животни ще изчезне.


 

 30. Средната продължителност на живота на полярните мечки в дивата природа е около 30-35 години. В плен е поставен рекорд по продължителност на живота на полярна мечка. Най-старата мечка в света е живяла повече от 45 години.


 

31. Кафявите мечки копаят леговища в земята, а белите мечки - в снега, като тези леговища обикновено имат няколко помещения и дори аспиратор.


 

32. Кожата на полярните мечки е черна, което им помага да задържат топлината.


 

33. През зимата полярните мечки спят зимен сън в продължение на 50-80 дни, като само бременните женски мечки спят зимен сън, за да създадат потомство.


 

34. Бременността продължава 230-240 дни, след което се раждат малки мечета с тегло 400-750 грама.


 

35. Въпреки че двата вида са отделни видове от много дълго време, белитемечки все още могат да се размножават с кафяви мечки и да създават способни за възпроизводство хибриди между мечки гризли и полярни мечки. Това явление се среща както в дивата природа, така и в плен, но много рядко.


 

36. Въпреки че полярната мечка е най-големият хищник в света, нейните очарователни мечета се раждат дори по-малки от човешките бебета. Те обаче са по-интелигентни, защото бързо се научават да остават напълно неподвижни, докато майка им ловува, за да не изплашат плячката.


 

37. Обикновено полярните лисици са плячка на белите мечки, но в Канада е регистриран случай на силно приятелство между двете животни. Те си играеха заедно и гигантското мече дори споделяше храната си с малката си приятелка лисица.


 

38. Често им се налага да гладуват, да понасят силни ветрове и сняг. Въпреки това белите мечки умеят да ловят риба и да намират храна под дебел слой сняг.


 

39. Ловът на бяла мечка е успешен само в 2% от случаите.


 

40. Езикът на полярните мечки също е силно пигментиран и, отчасти поради това, че се кръвоснабдява, понякога е дори тъмносин на цвят.


 

41. По време на силни студове, когато полярната мечка заспива, тя покрива носа си с лапа, която служи като единствен източник на топлина.


 

42. Най-отличителната черта на полярната мечка е нейната напълно бяла козина, но тя не е съвсем такава, каквато изглежда. Всъщност космените им фоликули са прозрачни кухи тръби. Това кара козината им да отразява светлината около тях.


 

43. Има дори международен ден на бялата мечка - 27 февруари.


 

44. Бялата мечка излиза на брега почти суха след плуване.


 

45. Ноктите на предните лапи на полярната мечка са големи в сравнение със задните лапи.


 

46. Козината на полярните мечки понякога може да изглежда леко жълтеникава или зеленикава. Пожълтяването се дължи на възрастта и замърсяването, а зеленикавият цвят - на водораслите, които могат да се развият в козината на полярната мечка при неестествено топли и влажни условия.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Няма коментари към тази новина !