Кейт Бланшет спечели БАФТА за най-добра актриса

20.02.2023 11:18 | Видян 406 пъти

Кейт Бланшет спечели БАФТА за най-добра актриса

Наградата БАФТА за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата "Тар".

Церемонията по раздаването беше снощи.

Антивоенната германска драма "На Западния фронт нищо ново" спечели седем приза, включително за най-добър филм, на церемонията по връчването на наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, с което драмата набра скорост в сезона на наградите, който ще достигне своята кулминация на "Оскарите" следващия месец, предаде Ройтерс и БТА.

Ирландската трагикомедия "Баншите от Инишерин" взе четири трофея, включително за най-добър британски филм, а рок биографията "Елвис" също спечели в четири категории.

Остин Бътлър взе приза за най-добър актьор за "Елвис". 

За най-добър режисьор бе обявен режисьорът на филма "На Западния фронт нищо ново" Едвард Бергер.

Едуард Бергер спечели за най-добър режисьор за "На Западния фронт нищо ново"

Снимка: БТА/АР

"На Западния фронт нищо ново", който изобразява живота и смъртта в окопите на Първата световна война, спечели награди и в категориите за адаптиран сценарий, операторско майсторство, най-добра музика, най-добър звук и най-добър неанглоезичен филм.

"Навални", посветен на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални, спечели в категорията за документален филм. Създателите на филма посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев.

Журналистът, когото Русия обяви за издирване през декември, заяви в петък, че британската полиция му е "забранила да присъства" на наградите БАФТА от съображения за сигурност, припомня Ройтерс. В отговор лондонската полиция заяви, че не е забранявала и не би могла да забрани на когото и да било да присъства на частно събитие. Решенията за присъствие са от компетенцията на организаторите на събитието, заяви тя.

Бари Когън

Снимка: БТА

Бари Когън от "Баншите от Инишерин" спечели отличието за актьор в поддържаща роля. 

Кери Мълиган бе обявена погрешно за носителка на наградата за поддържаща женска роля след грешка в превода, съобщи Пи Ей Мидия в партньорство с ДПА.

Носителят на "Оскар" Трой Коцур обявяваше наградата на жестомимичен език и се стигна до недоразумение, в резултат на което името на Мълиган беше обявено за нейното изпълнение във филма "Тя каза". Водещият бързо поправи грешката и обяви за победителка звездата от "Баншите от Инишерин" Кери Кондън.

Кери Кондън

Снимка: БТА

Сред ВИП гостите на събитието бяха и принц Уилям и съпругата му Кейт.

Кейт и Уилям

Снимка: БТА

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Няма коментари към тази новина !