Карлос Саура си отиде на 91

13.02.2023 09:26 | Видян 253 пъти

Карлос Саура си отиде на 91

В петък почина режисьорът Карлос Саура, който доведе до пробуждането на испанското арт кино след десетилетията на фашистка диктатура под управлението на Франсиско Франко и завладя международната публика със страстните си драми с фламенко хореография. Той бе на 91 години.

Испанската академия за кинематографично изкуство и наука съобщи, че Саура е починал у дома си, заобиколен от близките си. На церемонията по връчването на годишните награди в събота той трябваше да получи почетната награда "Гоя" на Академията.

Определян като един от най-великите творци на испанското кино, редом с имена като Луис Бунюел и Педро Алмодовар, Саура е режисьор на около 50 филма. В ранните си години той се фокусира върху злините на обществото, като за първи път печели международно признание с "Ловът" (1966 г.) - критика на режима на диктатора Франсиско Франко, която печели втората по значимост награда на Берлинския филмов фестивал. Много критици смятат за най-добрата му творба "Да отгледаш гарвани" (1975) - алегория на диктатурата, която задушава страната му до същата година, и която печели наградата на журито в Кан година по-късно.

След като режимът приключва със смъртта на Франко през 1975 г., Саура пренасочва вниманието си към музиката и танца и заснема трилогията си от фламенко филми през 80-те - "Кървава сватба", "Кармен" и "Любовна магия", а по-късно и "Фламенко", "Танго", Фадо".

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Няма коментари към тази новина !