Общината оправя сградите в зоната на Малките пет кьошета

17.10.2022 15:42 | Видян 454 пъти

Общината оправя сградите в зоната на Малките пет кьошета

„Много важна част от работата ни за запазване и възстановяване на недвижимите културни ценности в града е разработването на Пилотни проекти за създаване на режими за опазване. Проектите обхващат две зони в града, които са едни от най-характерните квартали от първата половина на ХХ век на територията на София.

Първият проект е за зоната на „Малките пет кьошета“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в събитие по проект на Сдружение ЕКОПРОГРАМА посветено на културно-историческото ни наследство на тема Европейската културна традиция, кодирана в софийската архитектура като туристически магнит.

Тя уточни, че част от сградите не са паметници на културата, както беше и в зоната на Женския пазар, където бяха възстановени наведнъж 40 здания, но идеята е за създаване на ансамбъл, така че именно това е ръководещият мотив. Изготвено е мотивирано предложение за актуализация на недвижимите културни ценности в тази зона, като разработката е изпратена в НИНКН. Предстои издаване на заповед на Министъра на културата.


 

Мария Пенчева

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Няма коментари към тази новина !