Фарс за богатите и известните спечели Палмата в Кан

30.05.2022 10:05 | Видян 475 пъти

Фарс за богатите и известните спечели Палмата в Кан

Фарсът на Рубен Остлунд Triangle of Sadness, което на български се превежда като бръчки „на интелигентност” (онези бразди на челото, които се образуват над носа между веждите ни, а понякога и с една хоризонтална между тях), спечели изненадващо Златната палма в Кан.

 

Филмът разказва за топмодел и приятелката му инфлуенсърка, които попадат по нейна линия на круиз със суперяхта, събрала на борда милиардери под командата на вечно пиян капитан – социалист – в ролята е Уди Харелсън, която е потопена и част от тях оцеляват на, както си мислят, самотен остров, докато не се оказва, че всъщност са били в съседство с курорт.

 

Див кикот, ала и доста повръщане, даже прекомерно много, диаманти и лукс, но в същото време и реки от фекалии, съпътстват острата социална и антиамериканска критика, която изтъкава философската нишка на филма.



Докато единият фаворит в предварителните анкети между световноизвестните критици Le Otto Montagne – прекрасна история за приятелството, насред удивително заснетите Алпи в малко познатата им част откъм крайния и специфичен италиански регион Вале д’Аоста, все пак взе наградата на журито, то другият – Armageddon Time на Джеймз Грей с Ан Хатауей и Антъни Хопкинс в главните роли, не спечели нищо в крайното класиране.

 

Филмът разказва за миналото на режисьора в Щатите в началото на 80-те години, като третира еврейско-афроамериканската тема и отношенията между малцинствата на ниското им равнище с понякога убийствена за обществото и особено за политиката в САЩ и за народностите характери на общностите критика, представена през уж невинна история за деца и родители. Не е и точно Уди Алън за бедни, ако така сте ме разбрали. По – сериозно и по – грозно е. С удивителен Антъни Хопкинс за пореден Оскар, разбира се. Той не можа да дойде на фестивала.

 

Трудният за издържане Престъпленията на бъдещето на Дейвид Кроненбърг,  антиутопия, в която върховното забавление в нашето грядуще е татуиране на вътрешните органи на човека, а всички разправят как хирургията е истинският секс, очаквано не бе харесан от журито, въпреки безупречния Виго Мортенесен и доста добрите в ролите си Леа Сайду и Кристен Стюард.

 

Каквото и да се говори, най-голям интерес предизвика завръщането на големите холивудски студия на Кроазет. Те имат обща битка, заедно с фестивала, срещу стрийминг платформите и този път отбелязват точка в нея. Даже две. Това са филмите Топ Гън: Маверик и Елвис, които първи ви представихме от мястото на събитието – техните световни премиери на Лазурния бряг.

автор: Константин Сталев

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Няма коментари към тази новина !