Никога няма да преживея смъртта на Джани: Донатела

07.03.2022 11:55 | Видян 1054 пъти

Никога няма да преживея смъртта на Джани: Донатела

Креативният шеф на модната къща Версаче, 66-годишната Донатела Версаче, е на корицата на мартенския брой на Вог Италия, облечена в черен латекс - блейзър, комбиниран с прилепващ чеп и високи токчета. В изявлението италианкаjd споделя доста елементи за прекарванията си към и след гибелта на брат си Джани, който бе погубен на 15 юли 1997 година. Донатела е уверена, че в никакъв случай няма да се излекува изцяло от преживения потрес, трансформирал радикално живота й, защото двамата с Джани са извънредно близки, живеят и работят дружно.


След убийството му Донатела и другият й брат Санто Версаче поемат кормилото на стилната къща. Според изявлението през първите години италианката е била не на себе си от адския стрес и голямата отговорност да наследи на трона самия Джани Версаче. Споделя и мемоари за именития си брат – да вземем за пример по какъв начин устройвал разточителни партита, на които събирал тълпи хора, само че самият той бързо се отегчавал и най-често се оттеглял рано като оставял нея да забавлява гостите.
Донатела Версаче споделя за персоналното си другарство с някои от най-известните модели, дебютирали през 90-те, които дефинира като освен това от приятелки, като сестри. Същото важи и за актуалните модели – Бела и Джиджи Хадид да вземем за пример. " За мен те са семейство " - споделя Донатела.
„Интервютата винаги ме изнервят малко: освен всичко друго, непрекъснато се питам защо ме избрахте за тази корица, един ден ще ми обясните“, усмихва се Донатела по време на фотосесията за Вог Италия.


Г-жо Версаче, пуснахте супермодели през 90-те, каква ви дойде идеята?
Тази идея ми дойде, защото тогава имаше ясно разграничение между шоу модели и тези, които се появяват във фотосесии, вече известни. Предложих да ги използвам за представленията, те бяха ужасени. „Но как се разхождаш по модния подиум?“, попита ме Кристи. „Не ти пука, разхождай се както когато си вкъщи. И не бъди модел. Бъди себе си". И че са се забавлявали, че са били приятели, дори сестри, може да се види, както го видяхме във видеото на Джордж Майкъл „Freedom“, където всички се появяват заедно.


Сестринството изглежда е много скъпа за вас като концепция: в последната кампания, където се появявате с Джиджи и Бела Хадид, важността на семейството и връзките на уважение между жените се повтаря. Кои са сестрите на Донатела?
Линда, Синди, Клаудия, Кейт, Наоми , вчера, и жени като Джиджи и Бела днес. С първите се запознах много млада, когато отидох в Ню Йорк, за да следя рекламните кампании на марката, заснети от Ричард Аведън, станахме повече сестри, отколкото приятели. Караме се с Наоми , но това продължава пет минути, точно като между две жени, които имат кръвна връзка. Да си помагаме и да се уважаваме е по-важно днес от всякога. 
И наистина, в този исторически момент фигурата и ролята на жената най-накрая се разви?
Има още много да се направи, но ми се струва, че сме измислили различно отношение, искам да го кажа, ние жените имаме нещо повече. Имаме по-голяма емоционална интелигентност и управленска способност да накараме да се почувствате част от компания, от път, който мъжете нямат (във Versace повече от 60% от служителите са жени, а 48% от тях покриват ръководни позиции). След феминистките движения от 70-те преживяхме лоши години, изглеждаше шик да изчезнеш, да застанеш крачка назад, да се обличаш в тези квадратни мъжки костюми, с ниски токчета, сякаш искахме да заличим тялото си, защото искахме да да бъдем взети на сериозно. За мен модата е цвят, щастие, а дрехите трябва да ти вдъхват смелост.


За пролет лято 2022 Версаче не само пусна на модния подиум модели с извивки, но за разлика от много, накара тяхната чувственост да избухне с мини рокли?
Исках да ги поставя всички на модния подиум, Джил, Прешъс, Алва, за да дам важно послание. Зад кулисите Прешъс Лий ме целуна, прегърна ме. Попитах я "защо?". Отговорът беше, че никой никога не я е показвал в къса, тясна рокля. Мисля, че е нормално, наистина необходимо: дори не ми хрумна да го прикрия, исках да подчертая нейната женственост, черта, която със сигурност не е изключителен прерогатив на тези, които са високи 2 метра и носят 38. Versace има за цел да накара жените – но и мъжете – да се чувстват чувствени, мощни, свободни. Разнообразието, разбирано като множество идеали за красота, трябва да бъде прегърнато. И обичам многообразието от форми, в които се изразява женската красота.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Няма коментари към тази новина !