Бирата се познава по пяната – какви са идеалните пропорции
22.12.2021 11:16 | Видян 656 пъти
И така – кои са еталонните пропорции за бирената пяна:
4 сантиметра височина и 3 минути задържане
Ако ги няма тези два показателя, спецовете по пивоварство казват, че нещата са „некондиционни”.
Можете сами да направите експеримента у дома, празниците са идеален повод да правите опити отново и отново.
Какво всъщност измерваме с този забавен начин да бъдем спокойни с качеството на любимата напитка?
Оказва се, че доста производители заменят например малца – една от трите основни съставки, заедно с водата и хмела, с изкуствени заместители, ферментни препарати и друга агрохимия, вредна за организма.
Или пък за по-евтино, вместо малц, слагат в пивото примерно царевица, или други по-достъпни зърнени култури. Причината може да бъде и дефицитът на ечемик, който доведе до по-високи цени.
Естествено, евтините марки са много по-изложени на подобни рискове при приозводството, защото тяхната първа и основна цел е именно задържането на цената.
В някои държави по тази причина, освен градусите алкохол, на етикета ясно е описано до тях и друг процент – плътност. Обикновено те са двойни на първите. Примерно 5,5% алкохол – 12% плътност. Във втория показател се обозначава онова, което не е вода в бирата. А от него 80% следва да бъде малц.
И накрая, още един много ценен лайфхак – коя е научно доказаната идеална температура на бирата: 12 градуса.
свързани новини
Зъбни проблеми отварят пътя на К19, 2,45 мин. е идеалното чистене на зъби
Защо котките ни драскат, как ни показват обич, какво и как мислят: Учените
Картофите са най-полезни сурови, но свалят кръвното и обработени – как е най-добре?
НАЙ-НОВИ
Уроците на Блага: Най-добър бг филм...
На официална церемония тази вечер в Народен театър „Иван...
Гугъл дарява $1М на българска компания
Google обяви едно от най-мащабните си дарения в света за...
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !