Йорданка Христова пя на китайски в Пекин

12.06.2009 12:30 | Видян 7053 пъти

Йорданка Христова пя на китайски в Пекин

“Бих живяла в Китай – споделя грандамата на българската естрада Йорданка Христова, завърнала се току-що от турне в азиатската държава. – Представях  си, че ще попадна далеч от съвременната цивилизация, но се оказа, че съм  се излъгала.  По-единна и устремена към бъдещето нация не съм виждала. Навсякъде тотално се ползва интернет, хората са отворени и любопитни, инфрастуктурата е изключително развита, а мащабите на строителството са впечатляващи. По улиците блести от чистота. На всяка магистрала се плаща и  парите отиват за поддръжка – не срещнах нито една дупка по пътищата им. Всичко това, съчетано с хилядолетната култура, придава неповторимо очарование на тази източна страна, която наистина ме плени!”

Йорданка Христова представя България на изложение на европейските страни “EU Extravaganza” в рамките на което изнася 40-минутен рецитал. Пред българския павилион интернационалната ни звезда събира 1000 посетители, като гвоздей в програмата й е старинна песен на “чист” китайски – “Молихуа”, което в превод означава “Жасминов цвят”.

Българското представяне се допълва от изпълнения на пианистката Мина Иванова.След рецитала си Йорданка Христова зарадва с поздрав и българското посолство, където под звуците на нейните песни и с благословията на посланик Георги Пейчинов двама млади подписали граждански брак. 50 минути пък продължава участието на певицата и на нейния безупречен домакин, г-н посланика, в международното “Чайна интернешънъл радио”.

Данчето с гордост споделя в интервю за българската редакция, че се навършват 60 години дипломатически отношения между двете държави,  и че би й се искало сътрудничеството да бъде на още по-широка основа. Възможност за това давало предстоящо рекламно изложение през 2010 г., стига политици и бизнесмени скоропостижно да осъзнаят потенциалната възможност на огромния източен пазар именно в периода на кризата.

“Големите постижения се правят от големи личности и от големи държавници. Точно такива са управниците в държавата на Конфуций. Законите са крути и се спазват, защото не дават имунитет нито на дипломати, нито на министри. Там на всеки ъгъл се срещат колектори за акумулиране на слънчева енергия, а предстои да се построят много атомни централи, за да се предпази озоновия слой. По-целомъдрени са от нас, може би защото там властва матриархатът, което също бе изненада за мен”, не пести впечатления именитата българска певица. Китайският е 16-ият език, на който родната ни прима запява.

В свободното си време Йорданка се отдава на туризъм, посещавайки Великата китайска стена, Забранения град на императорите, храмът на Конфуций с каменната библиотека, чиито писмена все още не са разчетени докрай.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !