Цвеклото заменя виагра и допинг, прави ни свежи и по-концентрирани

08.08.2021 11:35 | Видян 1231 пъти

Цвеклото заменя виагра и допинг, прави ни свежи и по-концентрирани

Цвеклото не е много популярно в менюто на съвременните българи. А то е супер храна, при това повече от хитове като чия или лимец. Защо да го пренебрегваме е грешка? На това сме посветили днешния си лайфхак. В салата, в супа, в мчай дори, силно оцветяващата храната в кървавочервено земеделска култура се оказва истинско чудо, доказват последните американски изследвания.

Първо много важно: нитратите в цвеклото се оказват супер полезни, защото азотният оксид от тях влияе перфектно на организма по много линии. Най-общо казано ефектът му е подобряване на кръвообращението. Какво значи това за нас? Цвеклото, за разлика от митологизираните ягоди, покачва сексуалността и играе ролята на виагра. Поради свойствата си при активно спортуващите влияе на организма като същински допинг, но не е забранен стимулант.

Опити върху и редови хора над 30 години показват, че при честа употреба на цвекло се качва не само цялостното чувство за свежест и резултатите от физическа дейност, но и умствената концентрация и работоспособността, сочи актуално американско изследване. При това ефектът е бърз - решителна промяна и скок на показателите в разките на 3 до 6 седмици. Правени са специални тестове и на действащи спортисти, като там значително се подобряват резултатите в бягането, плуването, карането на колело и като скорост, и като издръжливост. Как става това? Цвеклото действа усилващо на митохондриите, което пък качва притока на енергия за клетките, ако трябва да се обясни популярно.

Контралайфхакът е - не се препоръчва обаче на хората, които страдат от диабет.

За всички останали предлагаме няколко варианта за вкусно приготвяне на цвекло:

Световно призната класика е супата борш, в която руснаците и украинците даже мерят потребителската си кошница в националните си статистики, понеже в чорбата има какво ли не още - от моркови до телешко месо. А за подправянето й, вместо като тях със сметана, препоръчваме да овкусявате с хубаво гъсто родно кисело мляко. Чудесно се получава.

Ако предпочитате несварен продукта, нарежете го като карпачо. На цвят прилича на сурово телешко, но е много по-полезно за организма. Ако не ви е достатъчно симпатично в чинията или имате нужда от още вкус, добавете чери домати и моцарела за красота и свежест.

Най-лесната салата с цвекло е да минете него и моркови през ренде, а въпросната смес да овкусите примерно с фреш от лимони или лайм, а може и просто с любимото на 19 минути балсамико - балсамовия италиански оцет, разбира се, и с хубав зехтин. Само полезни храни!

Има и класическата салата с цвекло - винегрет - нещо като борш в друг вид. В нея то е на кубчета, вари се с картофи, добавят се и моркови, и майонеза, но поради последната - дори да е домашно направена - не бива да се хапва много, защото става тежичко.

За любителите на  течни храни - много фитнес маниаци са именно в този тагрет, препоръчваме да миксират в блендер  няколко супер храни. Освен свежото цвекло, да наврат в машината също ленено семе и горски плодове - вече им дойде сезонът, а и са мега полезни, особено малините и къпините. Нещото като фреш или каша, което ще получат, ще им хареса много. А учените добавят по-важното за маниаците на тема спорт: съхраняват се всички биологически активни вещества.

Измислена е даже торта с цвекло. Брашното се прави от гречка и орехи, прибавят се яйца и зехтин, освен цвеклото, пече се 25 минути на 180 градуса и получавате нещо, което хем е сладко, хем е тренди, хем е доста полезно.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Няма коментари към тази новина !