Убиецът на Милен Цветков и Явор Бахаров се събраха в дело срещу наредбата за наркотиците

10.06.2021 09:50 | Видян 1775 пъти

Убиецът на Милен Цветков и Явор Бахаров се събраха в дело срещу наредбата за наркотиците

Кристиан Николов, който е подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков, се включи в делото във Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на наредбата, по която се установява употребата на алкохол и наркотици, предаде news.lex.bg.

Той се присъедини към актьора Явор Бахаров, който миналата година поиска от ВАС да отмени осем текста от наредбата. И Николов, и Бахаров са подсъдими за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Актьорът дори беше осъден на първа инстанция на една година затвор, докато Кристиан Николов може да получи и най-тежкото наказание, ако се докаже, че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков, защото се е качил дрогиран зад волана.

Именно процесът за смъртта на журналиста обуславя и правния интерес на Николов да оспорва наредбата, но за разлика от Бахаров, той иска тя да бъде отменена изцяло.

Основните аргументи в жалбите и на двамата са свързани с противоречивата съдебна практика, свързана с употребата на наркотици при шофиране и специално за влиянието им върху шофьора. За разлика от границата от 1,2 промила алкохол, под която шофьорите не носят наказателна отговорност, за употребата на наркотици в Наказателния кодекс (НК) няма въведен минимум, а освен това липсва и надлежен ред за установяването и влиянието им. Това води и до различната съдебна практика, при която едни съдии приемат, че за доказването на употребата на наркотици няма предвиден ред и ограничения, но пък други препращат към наредбата. Тя предвижда само, че на шофьорите се прави тест на пътя и ако той е положителен, следва медицинско изследване.

Противоречива е и съдебната практика за това дали за съставомерността на деянието е необходимо деецът да е бил повлиян от наркотиците. Изследванията могат да докажат употреба на наркотици, но изводите им са условни за времето, когато е станало и още повече за влиянието върху човека, кoето е индивидуално за всеки.

„Безспорно в такива хипотези рискът от осъществяване на наказателна репресия над невинни лица е сериозен“, заявява в жалбата си Кристиан Николов.

Той цитира становището на Върховния касационен съд от миналата година, в което съдиите изтъкнаха, че в наредбата няма точни критерии при тестовете, при които да се разграничава употребата на наркотици от метаболити на някои разрешени за употреба лекарства. В случая с Николов негови приятели дори свидетелстваха, че имал ритуал да пие чай за успокоение и ползвал специална паста за зъби, като направил същото и часове да блъсне Милен Цветков.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !