Българският алпинист Атанас Скатов изчезна, покорявайки К 2

05.02.2021 11:35 | Видян 643 пъти

Българският алпинист Атанас Скатов изчезна, покорявайки К 2

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер след неуспешна нощна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). Това съобщава в "Туитър" специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

В съобщението се допълва, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. "Тялото му все още не е открито и един екип от шерпи е по пътя да го търси", се казва  в съобщението

В новините в 11 ч. БНР съобщи, че непалската фирма организатор на експедицията е информирала, че до мястото, където е паднал Скатов, не може да се стигне. Ще бъде пратен хеликоптер. 

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения и къде се намира в момента, но засега няма съобщение дали той е открит от спасителния екип. 

Още снощи се появиха съобщения за проблеми с осигурителните въжета по маршрута, които бяха прокарани от екипите шерпи. Те стават изключително крехки и се късат от много ниските температури, достигащи до -55 градуса  в района.

Притеснителната новина за изчезването на Атанас Скатов по трасето дойде след вестта, че алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7350 м. В момента на 7900 м около теснината "Гърло на бутилка" са само Джей Пи Мор и Джон Снори, заедно с шерпите Мухамад Али Садрапа и Саид Али Садрапа. Техните тракери обаче не предават, защото са замръзнали от ниската температура.

"Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК", написаха на профила си в "Инстаграм" пък организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

Опитът за изкачване на К2 от група от близо 20 души - алпинисти и шерпи, започна форсмажорно преди два дни, защото прогнозите бяха за "прозорец" от по-благоприятно време, с по-слаб вятър.

На интернет страницата на Скатов се появи съобщение, че той няма да минава през Лагер 1, а направо ще се изкачи до Лагер 2, тъй като при  предната ротация за аклиматизиране си е качил багажа дотам.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !