Февруари на Камен Калев открива София филм фест

14.01.2021 13:40 | Видян 686 пъти

Февруари на Камен Калев открива София филм фест

Българската премиера на селектираната за Кан 2020 творба е на 11 март. В главната роля е големият актьор Иван Налбантов
Новият Новият филм на режисьора Камен Калев – „Февруари“, ще открие юбилейното 25-о издание на София филм фест. Българската премиера на селектираната за фестивала в Кан 2020 лента ще бъде на 11 март в Зала 1 на НДК.

Най-новият филм на автора на „Източни пиеси“ и „Островът“ беше представен първо в Works in Progress на 17-ия форум „София мийтингс 2020” и получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020. Най-авторитетният филмов фестивал в света миналата година бе отменен поради пандемията от COVID-19, но организаторите оповестиха избора си на филми за основната конкурсна програма, за да дадат шанс на тези творби да намерят по-нататък своята фестивална съдба и възможност за разпространение.„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев – един от най-талантливите и успешни режисьори от новата вълна в българското кино. Историята в творбата проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж. Пътят изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, ала по всяко време сякаш


Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта… Главната роля във „Февруари“ е поверена на големия актьор Иван Налбантов. Творбата е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films), финансирана е с подкрепата на Националния филмов център и „Евроимаж”. Световен разпространител е френската компания Мементо Филмс Интернешънъл (Memento Films International).

Камен Калев е познат на публиката в Кан още от 2005 и 2007 година, когато представя в рамките на Седмицата на критиката късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“ (в съавторство с Димитър Митовски). Пълнометражният му дебют „Източни пиеси“, както и неговият втори филм „Островът“, стартират като проекти от „София мийтингс“. И двата филма участват в Петнайсетдневката на режисьорите в Кан, съответно през 2009 и 2011 година. През 2014 година Калев отново е в Кан като

режисьор на фрагмент от филма-омнибус  „Мостовете на Сараево“. През 2020 година най-новата му творба бе включена в официалната селекция и привлече вниманието на световните киноспециалисти към България. Филмът участва във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм и др. През ноември миналата година бе представен и в Токио, където през 2009 година Калев спечели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Няма коментари към тази новина !